Hrvati po prvi put biraju svoje europoslanike

"Prvi put naši građani biraju predstavnike u Evropski parlament i ti izbori imaju veliku simboličku vrijednost", naglasio je predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović
2 komentar(a)
Hrvatska, EU, Foto: Yolasite.com
Hrvatska, EU, Foto: Yolasite.com
Ažurirano: 01.03.2013. 13:20h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović raspisao je za 14. april prve izbore za 12 hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu.

Odluka je donijeta poslije konsultacija s vladom, parlamentarnim strankama i nevladinim udruženjima, saopštio je danas Josipović u Zagrebu.

Prema nedavnoj odluci Sabora Hrvatske, izbori za 12 hrvatskih europoslanika treba da budu održani prije planiranog ulaska u Evropsku uniju, 1. jula.

Iako je dio javnosti i opozicionih političara tvrdio da bi zbog smanjenja troškova izbori za Evropski parlament trebalo da budu održani zajedno s lokalnim izborima u maju, današnjim raspisivanjem evropskih izbora ta je ideja otpala.

Josipović je novinarima rekao da se odlučio za odvojene izbore da "evropski izbori ne bi izgubili autonomiju i prepoznatljivost".

Josipović je novinarima rekao da se odlučio za odvojene izbore da "evropski izbori ne bi izgubili autonomiju i prepoznatljivost"

"Prvi put naši građani biraju predstavnike u Evropski parlament i ti izbori imaju veliku simboličku vrijednost", naglasio je predsjednik Josipović.

Sličan stav ranije su iznijeli i predstavnici Vlade premijera Zorana Milanovića.

Na izborima za poslanike u Evropskom parlamentu u Hrvatskoj se prvi put u praksu uvode otvorene liste, odnosno građani će moći da glasaju za stranku i za jednog kandidata s liste za koju su glasali.

Mandat aktuelnog saziva Evropskog parlamenta traje pet godina i ističe u junu 2014. godine.

Bonus video: