Josipović: Presude Haškog tribunala treba poštovati, ma kakve one bile

"(...) Izražavam žaljenje što krivac za raketiranje Zagreba i ostale zločine, koji su bili navedeni u optužnici protiv generala Perišića, nije kažnjen, ma ko to bio"
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 12:54h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas povodom oslobađajuće presude Momčilu Perišiću da se odluke Haškog tribunala moraju poštovati, ali da mu je žao što pred međunarodnim sudom nisu kažnjeni odgovorni za zločine, posebno za raketiranje Zagreba 1995. godine.

"Ne kažem da je to bio Perišić, ali izražavam žaljenje što krivac za raketiranje Zagreba i ostale zločine, koji su bili navedeni u optužnici protiv generala Perišića, nije kažnjen, ma ko to bio", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu.

On je dodao da očekuje da će odgovorni za te zločine biti kažnjeni pred nacionanim pravosuđem.

Poručio je da se odluke Haškog tribunala, ma kakve bile, moraju poštovati.

Žalbeno vijeće Haškog suda oslobodilo je u četvrtak bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića odgovornosti za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Momčilo Perišić

On je prvostepeno bio osuđen na 27 godina zatvora.

Tom presudom smatran je krivim zato što nije spriječio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila, na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad vojskom Republike Srpske Krajine.

Županijski sud u Zadru u aprilu 1997. godine osudio je u odsustvu Perišića na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila na zadarskom području 1991. godine.

Galerija

Bonus video: