Bulatović: Holbruk garantovao Karadžiću da mu se neće suditi u Hagu

Holbruk je u Beogradu boravio zbog pregovora od ostavci Karadžića, kao dio primjene Dejtonskog sporazuma
92 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 10:36h

Momir Bulatović tvrdi da je 1996. godine lično čuo američkog diplomatu Ričarda Holbruka kako garantuje Radovanu Karadžiću da mu neće biti suđeno u Hagu.

Bulatović, koji je nekada obavljao funkcije predsjednika Vlade Savezne Republike Jugoslavije i predsjednika Crne Gore, kaže da je Holbruk tokom pregovora u Beogradu, u julu 1996, poručio Karadžiću da ima garancije predsjednika SAD da mu se neće suditi pred Haškim tribunalom, ukoliko da ostavku na mjesto predsjednika Republike Srpske i povuče se iz političkog života.

Holbruk je u Beogradu boravio zbog pregovora od ostavci Karadžića, kao dio primjene Dejtonskog sporazuma, kojim je krajem 1995. okončan rat u Bosni, potvrdio je Bulatović u izjavi zastupnicima Karadžićeve odbrane, koju je tribunal objavio uoči Bulatovićevog svjedočenja ove nedelje.

"Svi smo vjerovali da Karadžić nikada ne bi dao ostavku ili otišao sa vlasti bez takvih garancija. To je bio jedini način da Holbruk uspije. Čuo sam ga kako kaže da to ne može da se stavi na papir, ali da je imao podršku predsjednika SAD", rekao je Bulatović.

On je kazao da je bio prisutan kada se Jovica Stanišić, tada šef Državne bezbjednosti Srbije, "vratio sa Pala s dokumentom na kojem je bio Karadžićev potpis kojim se on složio da da ostavku i povuče se iz javnosti".

U Bulatovićevoj izjavi se kaže da je, "imajući u vidu Holbrukovu centralnu ulogu u dejtonskim pregovorima i okončanju rata u Bosni", vjerovao da je Holbruk "govorio u ime međunarodne zajednice, kao i tokom procesa, i da će njegov sporazum prema kojem Karadžić neće biti krivično gonjen biti poštovan na isti način kao što drugi sporazumi koje je postigao pre i posle Dejtona".

Bulatović je izjavio da je Karadžića dobro poznavao i da ga "nikada nije čuo da izražava mržnju prema muslimanima ili Hrvatima ili da govori nešto što bi ga navelo da povjeruje da se on zalaže za počinjenje zločina protiv ljudi iz ovih grupa".

"Mogu da kažem sa apsolutnom sigurnošću da se Radovan Karadžić nikada ne bi založio za egzekuciju zarobljenika, bilo u Srebrenici ili negdje drugdje", izjavio je Bulatović.

Nakon hapšenja u Srbiji i predaje u nadležnost Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Karadžić je tražio da se postupak protiv njega obustavi, pozivajući se na sporazum sa Holbrukom.

Haške sudije su taj zahtev odbacile, obrazloživši da "navodni sporazum o imunitetu nije obavezujući za Tribunal".

Karadžića optužnica tereti za genocid u Srebrenici u julu 1995. za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Svjedočenje Momira Bulatovića u dokaznom postupku odbrane očekuje se ove nedjelje.

Galerija

Bonus video: