Srbija: Suđenje zbog paljenja američke ambasade 16. aprila

Tužilaštvo je više od godinu pribavljalo dokaze među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2013. 20:27h

Početak suđenja dvanaestorici optuženih za paljenje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu 2008. godine, poslije mitinga "Kosovo je Srbija", zakazano je za 16. april pred Višim sudom u Beogradu.

Svi optuženi brane se sa slobode pošto im je dan nakon podizanja optužnice 10. jula prošle godine ukinut pritvor u kome su boravili od hapšenja 11. aprila iste godine.

Optuženi su Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Sud je prethodno odbio prigovore na optužnicu i zakazao suđenje optuženima za krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, prenosi Tanjug.

Optužnicom višeg tužilaštva u Beogradu stavlja im se na teret da su 21. februara 2008. godine u ulici Kneza Miloša organizovano došli kod ambasade SAD-a i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar.

U optužnici se konstatuje da je u prostorijama ambasade smrtno stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svjesni te mogućnosti “ali su se olako držali da do toga neće doći i da će to moći spriječiti”.

Tužilaštvo je više od godinu pribavljalo dokaze među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda.

Galerija

Bonus video: