Jahjaga kosovskim Srbima: Izgradimo budućnost zajedno

"Nezavisnost Kosova je vaša nezavisnost. (...) Ovo je i vaša domovina na koju ćete biti ponosni"
6 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2013. 19:59h

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga poručila je danas Srbima sa Kosova da je nezavisnost Kosova i njihova nezavisnost i pozvala ih je da pruže ruku saradnje i da izgrade sadašnjost zarad budućnosti.

"Nezavisnost Kosova je vaša nezavisnost. Budućnost se gradi zajedno sa svim drugim građanima Kosova.

Ovo je i vaša domovina na koju ćete biti ponosni.

"Dajte da pružimo ruku saradnje, da izgradimo sadašnjost u miru radi budućnosti", rekla je predsjednica Jahjaga na srpskom jeziku tokom svečane sjednice Skupštine Kosova

Dajte da pružimo ruku saradnje, da izgradimo sadašnjost u miru radi budućnosti", rekla je predsjednica Jahjaga na srpskom jeziku tokom svečane sjednice Skupštine Kosova.

Sjednici su pored najviših zvaničnika Kosova prisustvovali i predsjednik Albanije Bujar Nišani, predsjednica albanskog parlamenta Jozefina Topali, predstavnici političkih partija Albanaca iz Albanije, sa juga Srbije i iz Makedonije.

"Tokom ovih pet godina državnosti, Republika Kosovo je uspostavila demokratske i funkcionalne institucije, sveobuhvatne institucije, sa stalnim angažovanjem za blagostanje građana zemlje i za njihovu budućnost.

Konsolidacija države je srž našeg rada i Kosovo je već postalo nerazdvojni dio međunarodnih zbivanja", rekla je Jahjaga.

"Uzajamno poštovanje, kao dvije suverene i nezavisne države, približiće nas više EU i izblijedjeti suprotnosti između nas. Istoriju nije moguće uništiti, ali treba da izgradimo sadašnjost u miru radi budućnosti"

Prema njenim riječima, "procesi na Kosovu su nepovratni", realnost Kosova kao države je "poznata i nepobitna", a zakonitost njegove nezavisnosti je "zapečaćena odlukom Međunarodnog suda pravde i nastavljanjem priznanja njegove samostalnosti od gotovo polovine svijeta".

Jahjaha je ocijenila da je Kosovo dokazalo da je faktor mira i stabilnosti.

"Dokazali smo da smo promoter dobrosusjedstva i promoteri demokratskih vrijednosti.

Država koja poštuje suverenost drugih i koja traži zasluženo mjesto u evropskoj zajednici, među slobodnim i ravnopravnim narodima.

Naš put u pravcu evropske porodice, svih nas malih država zapadnog Balkana će biti lakši i bezbjedniji samo ako budemo pomagali jedni druge", rekla je Jahjaga.

Jahjaga: Dijalog sa Beogradom se ne vodi radi podjele Kosova

U vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, Jahjaga je rekla da se predstavnici Kosova ne plaše dijaloga i da su u njega ušli dobrovoljno, da bi se brzo okončalo jedno teško poglavlje loših odnosa sa Srbijom.

"Dijalog se ne vodi radi podjele Kosova, niti radi stvaranja nečijih posebnih enklava, niti autonomije i posebnih statusa. Sva rješenja su unutar Ustava i zakona Kosova i po evropskim standardima.

Uzajamno poštovanje, kao dvije suverene i nezavisne države, približiće nas više EU i izblijedjeti suprotnosti između nas. Istoriju nije moguće uništiti, ali treba da izgradimo sadašnjost u miru radi budućnosti", rekla je predsjednica Kosova.

Na svečanoj sjednici su govorili i predsjednik parlamenta Kosova Jakup Krasnići, predsjednica albanskog parlamenta Jozefina Topali i premijer Kosova Hašim Tači.

Krasnići je rekao da je za pet godina nezavisnosti Kosova učinjeno dosta na jačanju državnosti Kosova ali da se moglo mnogo više uraditi, naročito u oblasti ekonomskog razvoja i unutrašnjih kretanja u zemlji.

Galerija

Bonus video: