Nina Badrić svjedočila na suđenju Sanaderu

Nina Badrić je pred Zagrebačkim županijskim sudom ispričala kako je sa Sanaderovom saradnicom Bjankom Matković dogovorila deset predizbornih nastupa za HDZ po cijeni od 10.000 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 17:33h

Hrvatska pop pjevačica Nina Badrić svjedočila je danas na suđenju Ivu Sanaderu za izvlačenje para iz državnih fondova i preduzeća preko agencije „Fimi medija“ i punjenje crnih fondova HDZ-a.

Nina Badrić je pred Zagrebačkim županijskim sudom ispričala kako je sa Sanaderovom saradnicom Bjankom Matković - koja je bila ministarka bez portfelja 2007. godine - dogovorila deset predizbornih nastupa za HDZ po cijeni od 10.000 eura.

Nakon tih nastupa ispostavila je račun HDZ-u, za šta, kako kaže, ima i fakturu.

Osim toga, tražila je 5.000 eura za dva dodatna samostalna nastupa, pa su je, kako je navela, poslali u upravu carina da sve dogovori s šefom ove ustanove Mladenom Barišićem, koji je bio i šef finansija u HDZ-u. On joj je rekao da tu fakturu ispostavi zagrebačkom fudbalskom klubu „Hrvatski Dragovoljac“. Nina Badrić je rekla da je to za nju bio angažman kao i svaki drugi i podsjetila da su za HDZ nastupali i drugi pjevači - Mišo Kovač ili Ivana Kindl.

Za izvlačenje para sudi se bivšem premijeru Sanaderu i stranačkim rukovodiocima HDZ-a, ali i samoj stranci kao pravnom licu.

U odvojenom iskazu, bivši predsjednik HDZ-ove omladine Mislav Banek tvrdio je da je sve poslove vodio tadašnji generalni sekretar Ivan Jarnjak, a ne optuženi premijer Ivo Sanader, koji je u stranačke prostorije dolazio tek jednom sedmično.

Jarnjak je bio glavni operativac koji je u stranci bio svaki dan, a bio je zadužen i za sprovođenje odluka predsjedništva, rekao je Banek koji, kako kaže, kao šef omladine jeste sarađivao s „Fimi medijom“, ali nije čuo ni za kakav crni fond ili plaćanje bez računa, kao ni da je HDZ kao stranka sarađivao sa „Fimi medijom“.

Po optužnici, novac se iz ministarstava i državnih preduzeća izvlačio tako što bi „Fimi medija“ dobijala poslove bez konkursa, a nije ih odradila, već je samo poslala fakture, ili je odrađeni posao naplaćivala nekoliko puta skuplje nego što bi bila cijena na tržištu.

Vlasnica „Fimi medije“ bi novac predavala blagajnici Borki Pavošević ili Barišiću, a iz tih para u crnom fondu, finansirale bi se aktivnosti HDZ-a, uključujući i parlamentarne i predsjedničke kampanje od 2004. do 2009. godine.

Tužilaštvo smatra da su pare završavale u HDZ-u, ali i kod Sanadera, a da je šteta oko 70 miliona kuna (9,23 miliona eura). Osim Sanadera, Barišića, Jurakove, Pavoševićeve i HDZ-a, optužen je i bivši portparol Ratko Maček. Još neki od optuženih ranije su priznali krivicu i postigli dogovor o kazni, uz obavezu vraćanja para koje su nezakonito stekli.

Jurakova, Pavoševićeva i Barišić priznali su krivicu, ali se nisu dogovrili s tužilaštvom. Sanader i Maček su rekli da nisu krivi i da je to montiran proces, a pravni zastupnik HDZ-a ističe da stranački organi nisu odlučivali o parama i crnim fondovima.

Za razliku od ostalih koji se brane sa slobode, Sanader na rasprave dolazi iz zatvora jer je osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog profiterstva, odnosno dobijanja provizije od „Hipo banke“ i dobijanja mita od mađarske kompanije „MOL“ za preuzimanje naftne kompanije „Ina“. Zanimljivo je da svjedoci odbrane, među kojima bivši šef Sabora Luka Bebić, ili bivši ministri nauke i obrazovanja Dragan Primorac i zdravstva Darko Milinović tvrde da nikad nisu čuli za crne fondove.

Bonus video: