Josipović: Slovenija ne ucjenjuje Hrvatsku

Zbog spora u vezi sa vraćanjem novca hrvatskim štedišama bivše Ljubljanske banke Slovenija je jedina država članica EU koja nije ratifikovala hrvatski pristupni ugovor sa EU
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 15:12h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas da Slovenija ne ucjenjuje Hrvatsku u sporu o vraćanju novca hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke, koji već više od dvije decenije opterećuje odnose zvaničnog Zagreba i Ljubljane.

"Mislim da će rješenje biti kompromisno i da će moći da se okarakteriše kao pravedno za obje strane", rekao je Josipović novinarima upitan ucjenjuje li Slovenija Hrvatsku rješenjem koje nije u interesu Zagreba, s obzirom na kratke rokove za hrvatski ulazak u Evropsku uniju.

Josipović je izrazio uvjerenje da će se "vrlo skoro naći" zajednički jezik i da će slovenački parlament ratifikovati na vrijeme hrvatski pristupni ugovor.

Zbog spora u vezi sa vraćanjem novca hrvatskim štedišama bivše Ljubljanske banke Slovenija je jedina država članica EU koja nije počela ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora sa EU. Situaciju dodatno otežava politička kriza u Sloveniji, jer bi u slučaju skorog raspuštanja slovenačkog parlamenta Hrvatska gotovo sigurno ostala bez ratifikacije, a samim tim bez očekivanog ulaska u EU 1. jula.

Zvanična Ljubljana i Zagreb različito gledaju na rješavanje problema vraćanja novca štedišama Ljubljanske banke, takozvane "prenesene štednje". Riječ je o 270 miliona eura štednje, bez kamata, koju su hrvatske štediše Ljubljanske banke prenijele na hrvatske banke, a koju je poslije finansirala Hrvatska kao jedina država bivše Jugoslavije koja je to učinila.

Od oko 430.000 hrvatskih štediša njih 300.000 prihvatilo je ponudu Hrvatske pa su štednju prenijeli na hrvatske banke što im je Hrvatska poslije isplatila, dok njih 130.000 to nisu učinili, već vode individualne sporove.

Slovenija je do sada tražila da to pitanje bude rješavano u okviru sukcesije bivše SFRJ, dok je Zagreb očekivao da se pitanje "prenesene štednje" Ljubljanske banke rješava odvojeno i da ni na koji način ne bude povezano sa ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u slovenačkom parlamentu.

Slovenija uslovljava ratifikaciju hrvatskim povlačenjem ovlašćenja domaćim bankama za tužbe u Hrvatskoj protiv Ljubljanske banke.

Ministri spoljnjih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec sinoć u Briselu nisu postigli rješenje, ali su najavili da će se ponovo sastati 6. februara u Sloveniji.

Bonus video: