Makedonija: Održan "Marš istine"

Podsjetimo, u parlamentu i oko zgrade Sobranja 24. decembra prošle godine prilikom usvajanja zakona o budžetu poslanici su se sukobili
0 komentar(a)
Makedonija, protesti opozicije, Foto: Beta
Makedonija, protesti opozicije, Foto: Beta
Ažurirano: 27.01.2013. 17:26h

Udružena makedonska opozicija organizovala je još jedan protestni marš, pod motom "Marš istine", tražeći od vlasti istinu o sukobima u parlamentu.

Podsjetimo, u parlamentu i oko zgrade Sobranja 24. decembra prošle godine prilikom usvajanja zakona o budžetu poslanici su se sukobili.

Okupljeni su mirno prošetali kroz centar Skoplja, do zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, i nije bilo incidenata.

"Svako ima pravo da protestuje ukoliko smatra da treba, ali oni koji danas protestuju nije im prvi put da svoj revolt ili mržnju ili političku netrpeljivost usmjere ka institucijama, što je loša i nedolična praksa", izjavila je ministarka unutrašnjih poslove Gordana Jankulovska.

Ona je kazala da opozicija protestuje protiv 12.000 pripadnika policije koji časno, dostojanstveno i maksimalno profesionalno izvršavaju svoj posao.

Komentarišući zahtjeve opozicije za njenju smjenu, Jankulovska je rekla da se to može desiti ili na izborima, ili preko interpelacije u parlamentu.

Današnji protest opozicije je još jedan u nizu, nakon dešavanja 24. decembra prošle godine, povodom usvajanja Zakona za budžetu, kada su opozicioni poslanici napustili parlament.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov pokrenuo je inicijativu za formiranje nestranačke ekspertske komisije za utvrđivanje činjenica u vezi sa dešavanjima 24. decembra, unutar zgrade skupštine i van nje.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika države, pismo sa inicijativom poslato predsjednicima parlamenta i vlade,kao i lideru najveće opozicione stranke SDSM.

Prema njegovom predlogu, komisija bi imala pet članova, od kojih bi jednog predložio predsjednik države, jedan član bi bio iz vladajuće većine, dvojica iz opozicije, i jedan ekspert bez prava glasa kojeg bi predložio predsjednik Sobranja.

Predsjednika komisije bi predložio predsjednik države, a izabrali bi ga ostali članovi konsenzusom.

Bonus video: