JAT postaje "low-cost" avioprevoznik?

Poslije pet godina neuspješnih pokušaja pronalaženja kupca ili strateškog partnera za nacionalnog avioprevoznika srpska vlada je odlučila od JAT-a napraviti "low cost" kompaniju
2 komentar(a)
JAT, Foto: Tanjug
JAT, Foto: Tanjug
Ažurirano: 26.01.2013. 13:03h

Zvanični Beograd računa da će ovim potezom transformacije JAT-a u "low cost" kompaniju smanjiti troškove poslovanja nacionalnog avioprevoznika koji će moći da opstane na tržištu i živi od vlastitih prihoda, što bi prema nekim predviđanjima moglo da se dogodi već u maju ove godine.

Put do ostvarenja ovakvog plana vodi preko prebacivanja duga većeg od 200 miliona eura na teret države, što znači da će ih snositi građani Srbije.Vladini apetiti u prodaji JAT-a su se smanjivali kako se produbljivala ekonomska kriza. U početku 2008. godine Vlada Srbije je tražila 50 miliona eura za ustupanje 50 posto vlasništva, a kasnije je bila spremna i da ga besplatno prepusti strateškom partneru, ali ni za jednu inostranu kompaniju ni takav poklon nije bio prihvatljiv.

Beograd je između ostaloga JAT nudio ruskom "Aeroflotu", turskom "Turkish Airlinesu", kompaniji "Air Asia", konzorcijumu srpskih privrednika i "Etihadu" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nije pomoglo ni angažovanje više stranih konsultantskih kuća, jer glomaznu kompaniju s gubicima većim od vrijednosti njene imovine niko nije želio da preuzme ni pod kakvim uslovima. Doduše, u UAE-u su pokazali interes za kupovinu djelova JAT-ove tehnike, ali ne i čitave aviokompanije.

Vlada Srbije je zato odlučila da preuzme sve dugove JAT-a i da ga oslobođenog finansijskog tereta većeg od 200 miliona eura osposobi za niskobudžetne letove.

Prošla vlada je planirala da ugasi JAT i jednostavno osnuje novu kompaniju rasterećenu od dugova. Taj je plan bivša Vlada Srbije ponudila srpskim preduzetnicima ali oni su od toga odustali jer nisu imali kapitala za održavanje nove kompanije u životu, iako je Vlada bila spremna da zadrži 50 posto vlasništva i obaveza u novoj kompaniji.

Međutim, da bi se realizovao novim plan, JAT mora da nabavi nove avione. Od postojeće flote od 14 letjelica operativna je tek polovina njih. Sedam aviona je u hangarima i neizvjesno je mogu li se zbog velike zastarjelosti uopšte osposobiti za letjenje. Flota bi se obnovila uzimanjem 12 novih aviona na lizing, na osnovu već postojećeg aranžmana s "Airbusom", kompanijom s kojom je prije više od 15 godina ugovorena kupovina osam aviona, koji nisu preuzeti, jer vlada nije imala novca za njih iako je uplatila kaparu od 25 milijuna dolara, pa prema procjenama, za restrukturiranje JAT-a potrebno je još oko sedam miliona eura, piše Večernji list.

Predviđeno je da se u februaru nađe definitivno rješenje za JAT, koji srpskim vladama zadaje višedecenijske glavobolje jer nisu uspjele da usklade želju da Srbija ima svoju nacionalnu aviokompaniju s velikim gubicima koje je stvarao JAT. Nova radna grupa, zadužena za predlaganje konačnog rješenje vladi najbliža je transformaciji JAT-a u niskobudžetnu kompaniju.

Inače, najveća vrijednost JAT-a su "slotovi" (pravo slijetanja i polijetanja) u 37 evropskih aerodroma, a ona se procijenjuje na 40 miliona eura. Uprkos svemu navedenom, preovlada stav da JAT može biti profitabilan samo kao "low cost" kompanija, koja bi se usmjerila na održavanje linija u Evropi s Turskom, Egiptom i Tunisom gdje ljetuje najviše srpskih turista.

Kompanija prije transformacije mora da smanji broj zaposlenih na 600, što znači da će bez posla ostati oko 700 radnika JAT-a. Milutin Mrkonjić, srpski ministar saobraćaja i infrastrukture rekao je da će otpušteni radnici dobit naknadu iz socijalnog programa ili će biti upućeni na druga radna mjesta.

Bonus video: