Tači: Dačić mi je pomenuo razmjenu teritorija

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da mu je predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić nekoliko puta "izokola spomenuo" razmjenu teritorija
10 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 12:37h

Premijer Kosova Hašim Tačije u intervjuu za prištinski "Ekspres" je izjavio da je razočaran ponašanjem političkih lidera, kako je rekao, Preševske doline na zaštiti spomenika OVPMB i da je uklanjanjem spomenika u Preševu Srbija demonstrirala želju za razmjenom teritorija.

"Ovom akcijom Srbija demonstrira svoju želju za razmjenom teritorija, Ivica Dačić je tu ideju čak i pomenuo u Briselu. Ali, mi imamo svoje planove i svoju strategiju kojom ćemo pobijediti", rekao je kosovski premijer.

Prema njegovim riječima, razmjena teritorija Srbije i Kosova jedan je od najprihvatljivijih scenarija za Srbiju.

"On je najprihvatljiviji za Srbiju posebno u ovoj fazi u kojoj je jasno da je scenario Srbije o podjeli Kosova pravno i praktično onemogućen poslije odlučne akcije Vlade Kosova od 25. jula 2011. godine na obezbjeđivanju cjelovitosti kosovske teritorije", rekao je Tači.

Prema njegovim riječima, Dačić je u Briselu nekoliko puta "izokola" govorio o razmjeni teritorija.

"Ja i Vlada Kosova smo to kategorički odbili pošto razmjena teritorija ide apsolutno na štetu strateških nacionalnih interesa Kosova, takva opcija je u punoj suprotnosti sa nacionalnim interesima Albanaca gdje god da žive", rekao je on.

Tači je naveo da je razočaran što politički lideri i građani Preševske doline nisu napravili ni najmanji pokušaj da odbrane spomenik OVPMB, iako ih je, kako kaže, uputio kako da postupe. Kosovski premijer je izrazio razočaranje i skrnavljenjem pravoslavnih grobalja na Kosovu, ali je dodao da je Srbija svojim postupkom uklanjanja spomenika u Preševu bila svjesna da će se dogoditi skrnavljenje grobova na Kosovu.

Prema njegovim riječima, radi se o taktičkom potezu premijera Dačića da pažnju zbog dogovora o carini skrene na drugu stranu, na spomenik OVPMB u Preševu. "Ako se sjećate, mediji u Srbiji koji su pod kontrolom vlade su najavili da će biti takvih reakcija i djela na Kosovu i prije nego što se dogodilo demoliranje nekih od grobalja koja pripadaju srpskoj zajednici na Kosovu", rekao je Tači.

Žandarmerija Srbije je u nedelju uklonila iz centra Preševa nelegalno postavljen spomenik pripadnicima OVPMB, koju Beograd smatra terorističkom organizacijom. Nakon toga, na Kosovu je oskrnavljeno nekoliko srpskih grobalja, srušen spomenik partizanima u Vitini i pucano na spomenik ubijenoj djeci u Goraždevcu.

Galerija

Bonus video: