Obama položio zakletvu: Mogućnosti Amerike su neograničene

On je ocijenio da su pred Amerikancima teški izbori i izazovi, ali da treba napraviti most od smisla Dekaracije o nezavisnosti do "stvarnosti našeg vremena"
67 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 19:20h

Predsjednik SAD Barak Obama poručio je danas u Vašingtonu u govoru poslije polaganja zakletve za drugi mandat u Bijeloj kući da mogućnosti Amerike nemaju granice.

On je ocijenio da su pred Amerikancima teški izbori i izazovi, ali da treba napraviti most od smisla Dekaracije o nezavisnosti do "stvarnosti našeg vremena".

U govoru poslije polaganja zakletve Obama nije iznio konkretne mere koje će preduzeti u drugom mandatu, već je govorio o načelima svoje politike, zalažući se za socijalno odgovornu politiku, garantovanje jednakosti za sve, kao i za borbu protiv klimatskih promena.

"Ono što povezuje ovu zemlju nije boja naše kože ili načela naše vjere ili porijeklo naših imena. Ono što nas čini izuzetnim - što nas čini Amerikancima - jeste naša odanost ideji deklaracije (o nezavisnosti) od prije više od dva vijeka", rekao je Obama.

On je poručio da slobodno tržište uspijeva samo kada postoje pravila koja obezbjeđuju konkurenciju i fer igru. "Zajedno smo odlučli da velika država mora brinuti o ranjivima i da štiti ljude od najgorih rizika i nesreća", rekao je Obama, ali i upozorio da vlada ne može riješiti sve probleme društva.

"Svi mi oduvijek znamo da se protokom vremena moramo mijenjati i mi, da odanost našim temeljnim načelima zahtijeva nove odgovore na nove izazove, da očuvanje naših indvidualnih sloboda na kraju zahtijeva kolektivno delovanje", rekao je Obama.

Obama je rekao da je aktuelna generacija Amerikanaca stavljena na probu današnjom krizom. "Decenija rata sada završava. Ekonomski oporavak je počeo. Mogućnosti Amerike su neograničene pošto posjedujemo sve kvalitete koje ovaj svijet bez granica zahtijeva: mladost i odlučnost, raznovrsnost i otvorenost, neograničeni kapacitet za rizik i dar za inovacije", rekao je predsjednik SAD.

Obama je položio zakletvu na ceremoniji ispred Kapitol Hila u Vašingtonu, čime je započeo njegov drugi predsjednički mandat.

Obama je zakletvu položio ponovivši riječi predsjednika Vrhovnog suda Džona Robertsa da se “svečano zaklinje da će vjerno vršiti dužnost predsjednika SAD i da će najbolje što može čuvati, štititi i braniti Ustav Amerike”.

Obama je zakletvu kao 44. predsjednik SAD položio na platformi ispred zgrade američkog Kongresa s rukom položenom na dvije biblije - jednu koja je pripadala Martinu Luteru Kingu i drugu koja je pripadala Abrahamu Linkolnu.

Uvođenje Kingove Biblije ima poseban značaj, jer se inauguracija održava 21. januara, na rođendan lidera borbe za crnačka prava, koji je pre 50 godina, ispred Linkolnovog memorijalnog spomenika, održao čuveni govor "Ja imam san", koji je u Americi državni praznik.

Američki predsjednik koji je prvi Amerikanac afričkog porijekla izabran na tu funkciju, prethodno je juče položio zakletvu na privatnoj ceremoniji u Bijeloj kući, prenosi AFP.

Pristalice Obame od jutros su počele da se skupljaju ispred Kapitol hila, oko Bijele kuće i duž puta kojim će kasnije proći parada. Inauguraciju prate jake mere bezbjednosti, uključujući 6.000 policajaca, pripadnika FBI i agenata Tajne službe i parkirana oklopna vozila i autobuse kojima su blokrani veći putevi.

Na platformi iza predsjednika svečanoj ceremoniji su između ostalih prisustvovali bivši demokratski predsjednici Džimi Karter i Bil Klinton, Državna sekretarka Hilari Klinton.

Agencije izvještavaju da je raspoloženje bilo praznično, ali da nedostaje osjećaj istorijske nade koji je obilježio njegov prvi mandat.

Predsjednikov politički ugled je oštećen iscrpljujućim prvim mandatom tokom koga se borio sa najtežom ekonomskom krizom za više decenija i oštrim partijskim ratom sa republikanskim rivalima oko poreza i potrošnje.

Poslije polaganja zakletve, Obama će održati govor koji će direktno prenositi sve nacionalne televizijske mreže u Americi, kao i sve veće televizije širom svijeta.

Prije Obame, zakletvu je položio potpredsjednik Džo Bajden, dok je cio program ispred zgrade Kongresa posmatralo više stotina hiljada okupljenih Amerikanaca.

Galerija

Bonus video: