Blic: Darko Šarić preko 600 fimi oprao čak 1,7 milijardi eura

Šarić je, kako policija sumnja, novac oprao dajući kredite koje je u Srbiji uzelo čak 600 firmi
131 pregleda 0 komentar(a)
Goran Soković i Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Goran Soković i Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2013. 08:40h

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal i srpska policija posljednje tri godine vode najznačajniju akciju na razotkrivanju pranja novca u Evropi.

Kako "Blic" ekskluzivno saznaje, radi se o impozantnoj cifri od milijardu i sedamsto miliona eura, koje je, kako se sumnja, odbjegli narko-bos Darko Šarić uložio u srpsku privredu.

Šarić je, kako policija sumnja, novac oprao dajući kredite koje je u Srbiji uzelo čak 600 firmi.

U tu istragu, najveću koju je ikada vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, uključeni su i specijalni policijski timovi iz Austrije i Holandije, dodaje Blic.

A podaci do kojih je do sada policija došla pokazuju da su ti krediti uzimani u periodu kada je Šarić posjedovao ogromnu količinu bogatstva, odnosno u periodu od 2006. do akcije "Balkanski ratnik" 2009.

Najznačajnije saznanje do kog se došlo, a zbog kog su u istragu uključeni i Austrijanci i Holanđani, je to što su u pranje novca uključena dva investiciona fonda u Amsterdamu.

Prema saznanjima Blica, manja suma novca- oko 200 miliona eura, oprana je preko investicionog fonda banke "Hipo Alpe Adria Internacional AG" iz Klagenfurta, dok je više od milijardu i po oprano preko fonda “Ri Istern Jurop Fajnens BV”, čiji je osnivač “Rajfajzen Internešenel Benk Holding AG” iz Beča.

Hipo Alpe Adria Banka je došla u centar evropske javnosti nakon što je 2009. otkrivena velika korupcionaška afera oko upliva sumnjivog novca u tu banku. Takođe, zbog te afere uhapšen je i prvi čovek Hipo banke Volfgang Kutlerer.

U tom periodu investicioni fond te, ali i “Rajfajzen Internešenel Benk Holding AG” bili su i tekako popularni među srpskim poslovnim krugovima. Blic piše da gotovo da nije bilo poznate firme koja nije bila u poslovnim odnosima sa ta dva fonda, a transakcije se kreću od tri miliona eura pa sve do 100 miliona.

Policija je od ovih fondova i načina na koji je pran novac došla praćenjem tokova novca i istragom protiv Šarićevih saradnika, čiji je posao bio finansijski konsalting.

Tako se došlo o imena tri osobe, koje bi mogle biti ključni svjedoci o pranju Šarićevog novca. A te tri osobe su Darko Tošić iz Pljevalja, Dejan Dragojević iz Šapca i Ilija Tomašević iz Pančeva, piše "Blic".

Bonus video: