Dogovoreno uklanjanje paralelnih struktura i naplata carine

Nakon višečasovnih pregovora Dačića i Tačija dogovoreno da će se carina naplaćivati po kosovskim zakonima, Srbija preuzela obavezu da rasformira "paralelne" strukture bezbjednosti
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 13:38h

Predsjednik Vlade Kosova Hašim Tači izjavio je da je Srbija pristala da ukloni, kako je rekao, paralelne strukture bezbjednosti i da je na pregovorima u Briselu prošle noći postignut dogovor oko naplate carina i PDV, objavila je danas kosovska štampa.

Dnevnik "Koha ditore" piše da je Tači u Briselu, poslije sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, rekao da će poštovati volju građana sjevera Kosova da izaberu svoje predstavnike.

List prenosi i izjavu Dačića da, iako Srbija ne priznaje Kosovo, privremeno poštuje njenu teritoriju.

Dnevnik "Kosova sot" piše da su se Tači i Dačić dogovorili o carinama i da je Srbija preuzela obavezu uklanjanja paralelnih struktura.

"Srbija je preuzela obavezu uklanjanja paralenih struktura na sjeveru zemlje", piše i dnevnik "Epoka e re" i ističe da je na maratonskom noćnom sastanku dvojice premijera, uz posredovanje Ketrin Ešton postignut dogovor da se carina i PDV na svim prelazima plaćaju po kosovskim zakonima. "

Ukratko: slažu se", naslov je teksta u dnevniku "Ekspres", a dodaje se da je postignut dogovor o plaćanju carine i PDV na svim graničnim prelazima, uz isticanje da taj dogovor EU smatra privremenim. Na sastanku se razgovaralo i o paralelnim strukturama Srbije, konstatuje dnevnik.

Tači: Carina se naplaćuje po kosovskim zakonima

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači rekao je poslije razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem da će se carina naplaćivati po kosovskim zakonima i da je Srbija preuzela obavezu da rasformira "paralelne" strukture bezbjednosti.

"Razgovarali smo o pitanjima oko kojih smo se ranije saglasili: o zaokruživanju punog ostvarivanja sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM). Sada će se, naravno, carina plaćati prema standardima koji su određeni Ustavom i zakonima Kosova", rekao je Tači poslije sastanka s Dačićem, prenosi prištinski list "Koha ditore".

Višečasovni susret Dačića i Tačija završen je rano jutro. Na pitanje da li njegova najava znači da će se na prelazima plaćati sve dažbine, Tači je kazao: "Sve će biti prema kosovskim zakonima".

"Kosovo je jedinstvena carinska zona i to će se striktno poštovati. Mi ćemo razvijati fond za sjever zemlje. U njemu će (sredstva obezbeđivati) Vlada Kosova, ali i međunarodna zajednica. Potrebni su razvoj te zone i vraćanje povjerenja tih građana", kazao je premijer.

Tači je dodao da je Vlada Srbije "preuzela obavezu i odgovornost za rasformiranje paralelnih institucija bezbjednosti i njihovo uklanjanje sa Kosova".

Upitan da li je određen neki datum za to, Tači je rekao da je "prvi put Srbija preuzela takvu obavezu i vjerujem da će se stvari sada kretati brže i dinamičnije".

Predsjednik Vlade Kosova je kazao da se nije razgovaralo o platformi Srbije za Kosovo. Tači je rekao da je "ta platforma bila i ostaje dokument za internu upotrebu u Srbiji i da se ne može staviti na (pregovarački) sto i da ne važi tamo gdje su predstavnici Kosova".

Dačić: Carina u fond za sjever, razmotrene i institucije

U dijalogu premijera Srbije i Kosova u Briselu je postignut dogovor da se carina i dažbine na sjeveru Kosova uplaćuju u poseban fond za razvoj sjevera, a iznijete su i zamisli kako bi mogle da djeluju srpske institucije i kako bi se došlo do posebnog položaja za zajednicu srpskih opština, izjavio je noćas predsjednik Vlade Sbije Ivica Dačić.

Dačić je ovu izjavu dao poslije četvoročasovne, kako je ocijenio, konstruktivne razmjene mišljenja s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton i s predsjednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem.

U fond, u kojem bi učestvovali Srbi na sjeveru Kosova, prištinske vlasti i Evropska unija koja treba da osnuje taj fond, bile bi uplaćivane sve dažbine za robu koja ide na sjever Kosova i to bi bilo privremeno rješenje, objasnio je Dačić.

Premijer Srbije je naglasio da je time udovoljeno zahtjevu Srba na sjeveru Kosova da carina i druge dažbine ne idu u budžet Prištine - novac za fond bi bio uplaćivan u jednu komercijalnu banku koju bi odredila EU.

Režim za preduzeća koja su do sada bila registrovana na sjeveru Kosova, neće se mijenjati, dodao je Dačić.

Predsjednik Vlade Srbije je naglasio da se na sastanku s Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem "možda prvi put ozbiljno razgovaralo o svim modalitetima za rješenje dvije možda najvažnije teme idućih mjeseci". Jedno je, po njegovim riječima, "paralelizam institucija" - "kako doći do institucija koje bi bile zajedničke i prihvatljive za Prištinu i za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji".

Druga tema koja je usko s tim povezana, rekao je Dačić, jeste "pitanje neke vrste specijalnog odnosa prema Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji". On je naglasio da je to suštinsko pitanje i dodao da to i sama EU naziva "posebnošću srpske zajednice, srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji". O tome će se nastaviti razgovori idućih mjeseci, a cilj Vlade Srbije je da do aprila, kada će biti podnijet izvještaj Savjetu EU, bude napretka u tome.

Dačić je rekao da je sada cilj njegove Vlade da ostvari ono što se želi u dijalogu, "a to znači da zaštitimo što više naš državni i nacionalni interes, i da dobijemo i datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU".

Galerija

Bonus video: