Olbrajt odustala od kupovine Telekoma Kosova

Bivša američka državna sekretarka Madlin Olbrajt je odustala od kupovine kosovskog Telekoma PTK koju je Srbija oštro kritikovala
79 pregleda 7 komentar(a)
Medlin olbrajt, Foto: AP
Medlin olbrajt, Foto: AP
Ažurirano: 15.01.2013. 19:52h

Kompanija bivše američke državne sekretarke, "Albright Capital Management " (ACM) je odustala od kupovine kosovskog Telekoma uz objašnjenje da ima drugih planova i mjesta svijetu u koje želi uloži svoj kapital. " Kompanija nema prigovora u pogledu procedure prodajnog tendera", navela je pres služba kosovskog ministarstva privrede, prenosi AFP.

Poruka o povlačenju ACM-a je vlastima u Prištini službeno stigla 8. januara , dodao je isti izvor. Kompanija koju vodi Olbrajtova je ispunila sve uslove za kupovinu 75 posto dionica PTK koje su stavljene na prodaju.

Rok za prijavu kompanija koje žele da učestvuju u privatizaciji kosovskog Telekoma ističe 31. januara. Vlada Kosova planira da inkasira 300 miliona eura u toj transakciji. Navodi se da kosovski Telekom ima godišnju dobit od oko 40 miliona eura.

Medlin Olbrajt nije prvi američki državna zvaničnik koji želi da sklopi posao na Kosovu. U junu su kosovske vlasti objavile da je američki general Vesli Klark, bivši zapovjednik NATO snaga za Evropu, podnio zahtjev za dobijanje licence za eksploataciju uglja na zapadu Kosova

Kosovo je priznalo više od 90 zemalja uključujući i SAD i većinu zemlja Evropske unije. Srbija i dalje osporava privatizaciju kosovskog Telekoma pri čemu je najavila i da će se obratiti međunarodnom pravosuđu kako bi spriječila taj proces.

Bonus video: