Vlada Srbije objavila "Platformu za Kosovo"

Vlada Srbije je skinula oznaku tajnosti sa dokumenta "Platforma za pregovore sa Prištinom" i objavila ga na svom sajtu
4 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2013. 15:30h

Vlada Srbije objavila je danas Platformu za pregovore sa Prištinom, koju je usvojila 9. januara i istovremeno je proglasila tajnom.

Oznaku tajnosti Vlada je 12. januara skinula tokom sjednice Skupštine Srbije, na kojoj je opoziciona Demokratska stranka tražila da Platforma bude objavljena kako bi u parlamentu podržala Rezoluciju o Kosovu.

Platforma je donijeta na predlog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Objavljena je na sajtu Vlade Srbije.

U Platformi se nalaže da u budućim pregovorima Srbija insistira na uspostavljanju Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, koju bi činile četiri opštine na sjeveru Kosova i druge opštine u kojima su Srbi većina.

U vladinoj Platformi navodi se da rezultat pregovora sa vlastima u Prištini treba da omogući efikasno uključivanje Srba u rad i odlučivanje kosovskih ustanova, a u vezi sa tim predlaže se podjela Kosova na nekoliko regiona, od kojih bi jedan predstavljala Autonomna zajednica srpskih opština.

Vladin dokument predlaže dalje i da Kosovo ima dvodomni parlament, pri čemu bi gornji dom bio dom regiona i vjerskih zajednica, a donji dom - dom građana.

Zvanična Priština: Rezolucija za unutrašnju upotrebu

Zvanična Priština tvrdi da se Platforma Srbije o Kosovu nikada neće naći na stolu u Briselu. Analitičari ocjenjuje da se ulazi u etapu kada će Beograd, sa borbe protiv Kosova, preći na borbu za prava Srba unutar Kosova.

Rezolucija o Kosovu usvojena u Skupštini Srbije namijenjena je unutrašnjoj upotrebi, kaže zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuči. On naglašava da zahtjev iz Rezolucije o autonomiji srpskih opština neće biti tema dijaloga u Briselu. „Tretiraćemo je samo kao jedan papir namijenjen unutrašnjoj upotrebi. Platforma Srbije nije na stolu za razgovore i neće biti. To je kao kada bi smo mi uradili platformu za Preševo. Oni su to namijenili unutrašnjoj upotrebi i da stave pred svršen čin više međunarodnu zajednicu, nego nas“, kaže Kuči.

Istovremeno, politički analitičar Ljeon Maljazogu smatra da Rezolucija koju je usvojila Skupštine Srbije neće ometati dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi posredstvom Evropske unije u Briselu. Maljazogu za Dojče Vele kaže da je bilo određenih promjena u tekstu platforme prema kojoj je usvojena Rezolucija o Kosovu i da su te promjene pozitivne.

„Za unutrašnje potrebe Srbije ta platforma otvara mogućnosti vlastima u Beogradu da se konstruktivnije uključe u dijalog sa Prištinom. Mislim da će Beograd od ovog trenutka više da se fokusira i da se izbori za prava Srba unutar kosovskih institucija. Ovo je nekako i nova etapa da Beograd konačno više odbacuje mogućnost da se bori protiv Kosova, već polako da se izbori za prava Srba unutar Kosova“, kaže Maljazogu.

Komentarišući dio usvojene Rezoluciju u kome se traži autonomija za kosovske Srbe, analitičar Maljazogu ističe da srpske opštine na Kosovu i sada već imaju visok stepen autonomije. Prema njegovim riječima to im pripada i Ustavom Kosova i Ahtisarijevim paketom. Ostaje međutim, kaže Maljazogu, da se kroz dijalog riješi i pitanje srpskih opština na sjeveru Kosova.

„U principu, Priština je i bila konstruktivna i biće konstruktivna što se tiče mehanizama zaštite Srba na sjeveru i svugdje, ali mislim da nije dobro da se priča o etiketama – da li je to specijalni status, da li je to autonomija, da li je to Ahtisarijev paket. Mislim da međunarodna zajednica ima najbolji metod da se svaka tačka posebno razmatra i onda kad se završi ovaj proces imaćemo željeni nivo zaštite Srba na Kosovu, a kako ćemo to zvati na kraju nije toliko važno“, zaključuje Maljazogu.

DSS traži ostavku Dačića zbog izjave o Kosovu

Demokratska stranka Srbije (DSS) zatražila je danas da predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić podnese ostavku na tu funkciju zbog njegove izjave da je spreman da razgovara o prijemu Kosova u Ujedinjene nacije (UN).

Na internet strani DSS ocjenjuje se da je Dačić tom izjavom "sam sebi oduzeo svako pravo da vodi Srbiju".

"Izjava predsjednika Vlade Ivice Dačića da je spreman da razgovara o prijemu Kosova u UN predstavlja potpuni sunovrat i otvorenu antidržavnu politiku", navodi DSS. Kako se dodaje, DSS će se na najodlučniji način suprostaviti Dačićevoj "namjeri da uvede Kosovo u UN".

"To je vrhunac kapitulanske politike koju vodi Dačić. Niko do sad nije u ime Srbije dao ovakvu izjavu. Dačić je ovom izjavom sam sebi oduzeo svako pravo da vodi Srbiju. Zbog toga Dačić mora odmah da podnese ostavku na mjesto premijera", navodi se na sajtu DSS.

Ivica Dačić je danas, povodom stava kosovskog premijera Hašima Tačija da je cilj dijaloga sa Beogradom da Kosovo postane članica UN, rekao da je Srbija spremna za sveobuhvatan dogovor, ali da kompromis mora da zadovolji obje strane.

"Ako se dogovorimo, sve može. Mi ne bježimo od toga i tražimo sveobuhvatan dogovor, ali da bi on to dobio mora nešto i da da. Taj kompromis mora da zadovolji obje strane", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Galerija

Bonus video: