Dačić: Kažite mi ko je pričao sa Šarićem i odmah ću ga uhapsiti

"To je teška optužba. Neću preći preko toga, zato što neću biti premijer u Vladi u kojoj ministri komuniciraju sa Šarićem"
53 pregleda 59 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 10.01.2013. 18:59h

Nakon što je beogradski Kurir objavio da postoje transkripti razgovora jednog srpskom ministra s odbjeglim narko-bosom Darkom Šarićem žestoko je reagovao premijer te zemlje Ivica Dačić.

"Ili je neko stvarno razgovarao sa Šarićem ili nije. Ili jeste ili niste, nema sredine. Ako neko jeste, ko je? Dajte mi ime i prezime i bit će odmah danas uhapšen", poručio je Dači.

Kaže da nije dobio nikakve informacije od potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića da ima išta što pokazuje da postoje transkripti razgovora s nekim od članova Vlade.

"To je teška optužba. Neću preći preko toga, zato što neću biti premijer u Vladi u kojoj ministri komuniciraju sa Šarićem. A očekujem izvinjenje ako to nije tačno", kazao je on.

Dodao je da potraga za tim kriminalcem neće završiti putem novina jer ga se tako samo upozorava da promijeni lokaciju na kojoj se skriva. Interpol je posljednje objavio da je Šarić u Južnoafričkoj Republici, ali bilo je i informacija da je prebjegao u Švajcarsku.

Treba nam balkanski savjet

Premijer Srbije Ivica Dačić je za TV mrežu Al Džazira Balkan rekao da države na Balkanu ne moraju međusobno da se vole, ali treba da sarađuju jer im je to u zajedničkom interesu, dodajući da bi trebalo da pokušaju da naprave balkanski savjet "koji ima ulogu da djeluje da zajedno budemo jači".

"Nije to nova Jugoslavija. Sigurno da nam je Bosna i Hercegovina bliža nego Litvanija, a Litvanac kada dođe u Srbiju, ima veća prava nego neko ko dolazi iz Hrvatske. Mislim da to nije pravedno", kazao je Dačić u sinoć emitovanom intervjuu.

"Sigurno da nam je Bosna i Hercegovina bliža nego Litvanija, a Litvanac kada dođe u Srbiju, ima veća prava nego neko ko dolazi iz Hrvatske"

Premijer Srbije izrazio je očekivanje da će do susreta sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem doći u narednih nekoliko mjeseci. On je rekao da bez obzira na to da li postoje istorijske simpatije ili antipatije među državama Balkana, "mi smo narodi i države koji moraju da sarađuju, naročito vlade".

"U tom smislu sam i ja imao inicijativu i ranije da se susretnemo na nivou vlada. Da izbjegnemo grljenja, ljubljenja i zaklinjanja u istorijske veze, nego da jednostavno budemo praktični i da ostvarimo jednu komunikaciju koja će omogućiti da i pored toga što se međusobno ne slažemo, naši odnosi ne budu kao u vrijemenu ledenog doba", rekao je Dačić.

Govoreći o odnosima Srbije i BiH Dačić je ponovio da Srbija poštuje BiH kao državu, podsjetivši da po Dejtonskom sporazumu Srbija ima specijalne veze sa Republikom Srpskom, ali želi iste takve odnose i s Federacijom BiH.

O nastavku pregovora Beograda i Prištine Dačić je kazao da Srbiji nije cilj da ima svoje institucije na sjeveru Kosova, nego da postoje institucije koje će "biti prihvatljive i za Srbe na Kosovu i za prištinske organe". "Mi smatramo da je za nas prihvatljivo rješenje da se srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da autonomija. U kojoj će to biti nadležnosti, u kom obliku, da li će se zvati autonomija, zajednica srpskih opština ... to je jedan veoma korektan predlog", rekao je premijer Srbije.

Dačić je istakao da je dijalog s Prištinom jedini prioritet za budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

"Ja nisam opčinjen Evropskom unijom. Ja ne mislim da je to idealna tvorevina, ali ne vidim za Srbiju bolju mogućnost...Ja svima kažem 'dajte da mi uđemo u EU, pa ako ne valja, mi ćemo da izađemo", kazao je Dačić za televiziju Al Džazira Balkan.

Bonus video: