Uz pomoć policije unijeli badnjak u crkvu

Pripadnici opozicionog pokreta Vetevendosja (Samoopredjeljenje) pokušali su jutros da blokiraju ulazak pravoslavnih vjernika iz Srbije u Crkvu Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici
4 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2013. 19:17h

Skup pred crkvom Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici su organizovali pokret "Samoopredjeljenje"(Vetevendosja) i organizacija "Glas majki", u znak protesta zbog nerasvijetljene sudbine članova njihovih porodica, nestalih u Đakovici i okolnim mjestima tokom rata na Kosovu 1999. godine

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija (AA), albanski demonstranti su se potom sukobili sa policijskim snagama. Vjernicima je omogućeno da uđu u crkvu pošto je kosovska policija okupljene udaljila od ulaza.

Pripadnici pokreta Samoopredjeljenje su tražili da se "zabrani ulazak srpskim radikalima u Đakovicu". Tražili su, takođe, da se "otkrije gdje su Albanci koji su nestali tokom rata na Kosovu".

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je saopštenje u kojem se navodi da su specijalne policijske jedinice štitile vjernike u manastiru i da su ih bez problema otpratili nazad do srbijanske granice.

Kosovska policija omogućila dolazak Srba

Koordinator Vlade Srbije za opštinu Đakovica Đokica Stanojević izjavio je danas da je, uprkos protestima više stotina Albanaca, oko 40 Srba uz pomoć kosovske policije uspjelo da unese Badnjak u lokalnu crkvu i da potom bezbjedno napusti grad.

Stanojević je agenciji Beta rekao da je zbog dolaska Srba u Đakovicu protestovalo oko 500 do 1.000 pristalica pokreta "Samoopredjeljenje" i članova rodbine nestalih u ratu, 1999. godine.

"Zahvaljujući jakim snagama bezbjednosti ušli smo u crkvu i unijeli Badnjak", rekao je Stanojević i dodao da je tokom posjete Srba bilo manjih sukoba policije i demonstranata.

Grupa Srba je poslije Đakovice uz policijsku pratnju otišla u Dečane.

Lider "Vetevendosje" Albin Kurti je najavio da će demonstracije biti nastavljene i sjutra u gradu Dečani.

Kako je javila Radio-televizija Srbije, kosovska policija je uhapsila dvojicu demonstranata koji su sprječavali dolazak Srba u crkvu u Đakovici.

Bonus video: