Dačić: Sumnjam da će mi se dopasti Tačijeva ponuda

"Raspravićemo o brzom otklanjanju ilegalnih bezbjednosnih struktura sa sjevera Kosova, a ja ću predstaviti najafirmativniju ponudu za Srbe na sjeveru", kazao je Tači
5 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 17:25h

Srpski premijer Ivica Dačić je izjavio kako ne očekuje da će mu se dopasti ponuda kosovskog premijera Hašima Tačija o statusu Srba na sjeveru te države, na sastanku dvojice državnika koji će se održati u Briselu, 10. januara.

Tači je prethodno izjavio kako za briselske pregovore ima spremnu "najafirmativniju moguću ponudu za Srbe na sjeveru Kosova".

Dačić dodaje i da mu je svejedno sa kim pregovara, dok se iz Prištine očekuje da Tačija na čelu vlade zamijeni Ramuš Haradinaj.

Hašim Tači srpsku platformu vidi kao političku avanturu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koja svima šteti i koja se neće realizovati. Pritom, Tači najavljuje svoje rješenje.

Dačić kaže da mu je svejedno sa kim pregovara, dok se iz Prištine očekuje da Tačija na čelu vlade zamijeni Ramuš Haradinaj

"Mi ćemo se sastati i u januaru i raspravićemo o mogućnosti za brzo otklanjanje ilegalnih bezbjednosnih struktura sa tog dijela Republike Kosova, a ja ću predstaviti najafirmativniju ponudu za građane srpske nacionalnosti na sjeveru.

Oni će uživati ista prava i na jugu i na sjeveru, neće biti dvostrukih standarda, standarda da jedna zajednica u jednoj određenoj državi živi sa dvostrukim standardima, nego će živjeti sa jednakim pravima", kazao je premijer Kosova.

Tačijev briselski sagovornik (Dačić) iščekuje 10. januar da čuje šta je suština prijedloga Prištine ali ne vjeruje da će mu se dopasti.

"Pa ja ne znam šta sprema, ali pretpostavljam da je to njihov prijedlog na osnovu onoga što su mogli da čuju kao reakciju. Ja sam htio i njemu da predam platformu, a ja sam prvi predao platformu Ketrin Ešton.

Nastavak serije susreta u Briselu kojima je cilj normalizacija odnosa između dvije države: Tači, Ešton i Dačić (Brisel, 19. oktobra)

"Znate šta, ja bih najviše volio da ne pregovaram ni sa kim. Ali nismo mi tu ti koji biramo ko će sjedjeti sa druge strane stola", kazao je Dačić

Očekujem da taj prijedlog ide u susret zahtjevima da su Srbi za posebnost Srba, ali ne vjerujem da će predložiti takvu autonomiju ili specijalni status", kazao je premijer Srbije.

Sa kim će za pregovarački sto, Ivici Dačiću je potpuno svejedno jer, kako je srpski premijer izjavio za B92, između Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja nema razlike.

"Znate šta, ja bih najviše volio da ne pregovaram ni sa kim. Ali nismo mi tu ti koji biramo ko će sjedjeti sa druge strane stola.

Sad me tjerate da kažem da je Tači bolji od Haradinaja... Pa izgledao bih sam sebi smiješan kad bih to rekao...", dodao je Dačić.

Galerija

Bonus video: