Srbija: Zaplijenjeno 1.300 barskih kornjača

U beogradski zoološki vrt prebačeno je 1.327 barskih kornjača koje su u dobrom fizičkom stanju
404 pregleda 0 komentar(a)
Barska kornjača, Foto: Kopacki-rit.com
Barska kornjača, Foto: Kopacki-rit.com
Ažurirano: 28.12.2012. 14:45h

Ilegalni tovar od preko 1.300 barskih kornjača spakovanih u trinaest džakova, koji je zaplijenjen nakon otkrivanja na graničnom prelazu sa Makedonijom, prebačen je u "Beo zoo vrt" u Beogradu, saopštio je danas Zavod za zaštitu prirode Srbije.

U beogradski zoološki vrt prebačeno je 1.327 barskih kornjača koje su u dobrom fizičkom stanju. S obzirom da ove, strogo zaštićene životinje, kako se pretpostavlja, potiču iz Makedonije, kornjače će "prezimiti" u beogradskom zoološkom vrtu, a na proljeće, u dogovoru sa makedonskim vlastima, biće vraćene u Makedoniju, na svoje prirodno stanište, piše u saopštenju.

Emys orbicularis, barska kornjača, strogo je zaštićena vrsta u Srbiji. Živi na zabarenim područjima, sporotekućim rijekama, kanalima i mrtvajama. Rasprostranjena je uglavnom na cijelom području Srbije. Često je na meti nesavjesnih ribolovaca jer se neopravdano smatra da ugrožava riblji ulov.

Međutim, barska kornjača se hrani slabim i bolesnim jedinkama ribe, i na taj način doprinosi očuvanju ekološke ravnoteže u prirodi.

Bonus video: