Nikolić: U Sarajevo ću doći kada budem pozvan

Nikolić poručio da je spreman i za saradnju sa vlastima u Sarajevu i političkim predstavnicima Bošnjaka, ali da je za to potrebna obostrana volja
65 pregleda 92 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 21:44h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je raspoložen za razgovore sa Ivom Josipovićem, Atifetom Jahjagom i Bakirom Izetbegovićem, ali da ne može da kuca od vrata do vrata.

Nikolić je, nakon sastanka Savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske, istakao da je Bosna i Hercegovina država članica UN, da ima Sarajevo za glavni grad, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da on poštuje sve te činjenice.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, Nikolić je istakao da je spreman i za saradnju sa vlastima u Sarajevu i političkim predstavnicima Bošnjaka, ali da je za to potrebna obostrana volja.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je odlučio da posjeti Banjaluku prije Sarajeva, Nikolić je istakao da on popularnost u Srbiji ne mora da stiče tako što će izazivati netrpeljivost prema nekoj drugoj državi.

"Bolje bi bilo da je došao prvo u Sarajevo, bolje bi bilo da nije dao neke izjave o Srebrenici, da nije dao neke izjave o BiH. To bi bio put za oporavak odnosa između Srbije i BiH nakon svega što je Srbija učinila u Bosni i Hercegovini. Jedan predsjednik bi to trebalo da ima u vidu i da vodi jednu politiku koja je drugačija od ove koju vodi sada, da šalje drugačije poruke, jer bi to bila bolja stvar i za Srbiju i za BiH. Ja se nadam da će gospodin Nikolić promijeniti odnos prema BiH, da će promijeniti svoj vokabular, i da ćemo graditi neke odnose koji će biti na tragu onoga što je trasirao, svojevremeno, predsjednik Boris Tadić“, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a prenio Radio Slobodna Evropa.

Nikolić je izjavio da Izetbegović nema razloga da o njemu govori ili misli loše, jer je saradnja Srbije i RS u potpunosti u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, koji je proistekao iz Dejtonskog sporazuma, a čiji je Srbija garant.

On je uputio otvoreno pitanje Izetbegoviću - šta je razlog što nije došlo do njihovog susreta.

Dodik je poručio da Izetbegović ne predstavlja BiH, već da je samo politički predstavnik bošnjačkog naroda i kao takav ne može da govori u ime čitave države

Poručio je da će doći u Sarajevo kada god ga pozovu, ali je dodao da ne bi išao da „kuca na vrata ukoliko nije pozvan“.

Nikolić i Dodik su izrazili uvjerenje da će saradnja Beograda i Banjaluke, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, u budućnosti biti bolja, kao i da će se zajednički projekti realizovati intenziviranom dinamikom.

Najavio je da će šef srpske diplomatije sjutra posjetiti Sarajevo, tako da niko nema osnova da govori da su odnosi Srbije i BiH u zastoju.

Dodik je poručio da Izetbegović ne predstavlja BiH, već da je samo politički predstavnik bošnjačkog naroda i kao takav ne može da govori u ime čitave države.

„Da bi mogao da govori u ime BiH, on mora da ima stav Predsjedništva, a nema ga“, istakao je Dodik.

Mrkić: Nezavisnost RS nije moguća

Nezavisnost Republike Srpske nije realna mogućnost, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić za agenciju Anadolija.

Mrkić, koji sjutra stiže u prvu posjetu Sarajevu od stupanja na dužnost, izjavio je da su odnosi između Srbije i BiH stabilni, iako postoji prostor za napredak.

Takođe je najavio da je u skorije vrijeme moguć trilateralni sastanak visokih zvaničnika iz Hrvatske, Srbije i BiH.

"Pozicija Srbije u pogledu BiH je jasna i principijelna. Srbija podržava suvereni i teritorijalni integritet BiH i sve ono što je dogovoreno Dejtonskim sporazumom. Podržaćemo sve ono oko čega se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH“, odgovorio je Mrkić na pitanje o Dodikovom nastojanju da ostavi utisak kako iza njega stoji država Srbija.

Na pitanje novinara agencije Anadolija kako bi se Srbija ponašala u slučaju da RS proglasi nezavisnost, te da li bi priznali RS kao nezavisnu državu, Mrkić je odgovorio:

"Mislim da to niko ne postavlja kao pitanje i mogućnost. To svakako nije nešto o čemu se razmišlja u Beogradu. Mislim da sam vam odgovorom na prethodno pitanje, u pogledu pozicije Srbije prema BiH, odgovorio i na ovo“.

Galerija

Bonus video: