Vlada Srbije dodijelila Nikoliću vilu zbog saradnje sa Kinom i Rusijom

74 pregleda 4 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Reuters
Tomislav Nikolić, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2018. 06:32h

Vlada Srbije dodijelila je na korišćenje vilu u Užičkoj 23 u Beogradu predsjedniku Nacionalnog savjeta za saradnju sa Rusijom i Kinom "u cilju obezbjeđivanja uslova za dalje razvijanje saradnje" s te dvije države, rečeno je iz kabineta premijerke Ane Brnabić za Insajder.

Kako je Insajder objavio, iz premijerkinog kabineta su dobili odgovor da će država pokrivati i sve troškove za održavanje vile, koji iznose približno 400.000 dinara, što je oko 3.400 eura.

Na pitanje Insajdera zašto je Uredbom vlade od 25. oktobra izvršena prenamjena objekta u Užičkoj 23, koji je bilo predviđen samo kao predsjednička rezidencija, u kabinetu Ane Brnabić objasnili su da taj objekat ne koristi samo predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Rusijom i Kinom, već da je na raspolaganju i za reprezentativne namjene tog savjeta.

"U njemu će moći da borave i gostujuće delegacije iz tih država kada za tim ima potrebe. Tako Srbija gostima iz zemalja koje su strateški od izuzetne važnosti za Srbiju, pruža najbolje moguće gostoprimstvo. U ovom objektu se održavaju i različiti sastanci delegacija na najvišem državnom nivou, tako da su ove izmjene Uredbe donijete u cilju obezbjeđivanja uslova za dalje razvijanje saradnje sa Rusijom i Kinom", piše u odgovoru.

Vlada je na sjednici koja je održana 25. oktobra izmijenila Uredbu o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije i donijela odluku da vila u Užičkoj ubuduće služi za "boravak i reprezentativne potrebe" predsjednika Nacionalnog savjeta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Prema Zakonu o predsjedniku Republike, Tomislav Nikolić po isteku mandata stekao je i niz privilegija. Osim penzije u visini od 80 odsto predsjedničke plate, Nikolić ima pravo i na kancelariju, savjetnika i sekretara, a može da koristi i službeni automobil s vozačem, na onoliko vremena koliko je trajao njegov mandat predsjednika, piše Insajder.

Preporučujemo za Vas