Mađarska priznala Republiku Makedoniju

Mađarska Vlada priznala je Makedoniju pod nazivom "Republika Makedonija", saopštio je danas portparol Ministarstva spoljnjih poslova Gabor Kaleta
0 komentar(a)
Makedonija, Foto: FP
Makedonija, Foto: FP
Ažurirano: 17.12.2012. 17:05h

Zvanična Budimpešta je do sada, kao i ostale članice EU, koristila naziv "Bivša jugoslovenska Republika Makedonija" (BJRM) što je, za sada, privremeno rješenje pod kojim je Makedonija primljena u UN aprila 1993. godine.

Ovaj naziv će u UN ostati na snazi sve dok se ne pronađe rješenja spora Atine i Skoplja oko prava na korišćenje naziva "Makedonija".

"Mađarska sada priznaje Makedoniju kao 'Republiku Makedoniju' u bilateralnim odnosima", rekao je Kaleta. Po njegovim riječima, Vlada Mađarske će uskoro detaljno obrazložiti svoju odluku.

Atina smatra da Skoplje korišćenjem naziva Makedonija - bez geografskog ili drugog preciziranja, izražava teritorijalne pretenzije na istoimenu grčku pokrajinu. Grčka se sa svojim sjevernim susjedom spori oko ovog problema od 1991. godine i nastoji da spriječi međunarodno priznavanje Makedonije pod tim imenom. Do sada je grčka Vlada uspjela je da zaustavi približavanje bivše jugoslovenske republike NATO i EU.

Bonus video: