Mišković tvrdi da je zaradio 2 miliona a ne 21, Đurašković da je sve regularno

On je naglasio da je u poslove ušao da bi zaradio, ali da je sve radio po zakonu, kao i da je odluke donosio on, a ne njegov sin Marko Mišković
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2012. 10:21h

"U poslu sa Milom Đuraškovićem zaradio sam dva miliona eura", rekao je Miroslav Mišković, vlasnik “Delte”, na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal. On je negirao da je zaradio 21 milion eura preko privatizovanih preuzeća za puteve, za koliko ga sumnjiče policija i tužilaštvo, piše Blic.

Mišković navodi da je zgrada PZP “Partizanski put“ u Takovskoj ulici je bila pod hipotekomte da je tu hipoteku je aktivirala banka kada je preuzeo zgradu,pa je navodno morao da isplati 8,8 miliona eura. "U te poslove sam uložio i novac od hipoteke za ćerkinu kuću. Ta hipoteka je bila 5,5 miliona eura, koje sam takođe morao da platim" objašnjavao je Mišković zamjeniku tužioca za organizovani kriminal Srbije.

On je naglasio da je u poslove ušao da bi zaradio, ali da je sve radio po zakonu, kao i da je odluke donosio on, a ne njegov sin Marko Mišković, preko čijih preduzeća su obavljane transakcije.

Miškovićevo preduzeće sa Kipra "Hemslejd" daje Milu Đuraškoviću, vlasniku "Nibens grupe", 2006. kredit od 23 miliona eura za privatizaciju putarskih preduzeća i 2008, kada je kredit vraćen, umjesto 25 miliona eura dato je 26,5 miliona, čime je dobio 1,5 u ovom poslu, kako sumnjaju istražni organi.

U posao 2006. ulazi Marko Mišković jer njegovo preduzeće "Mera invest", registrovano na Holandskim Antilima a zatim i na Kipru preko sestrinske firme u Beogradu, za devet miliona eura postaje vlasnik 47,5 odsto akcija PZP "Niš".

Preduzeće Miškovića juniora prodaje Đuraškoviću 41 odsto akcija PZP "Niš" za 25 miliona evra. Đurašković za 6,5 odsto akcija daje još zgradu PZP "Partizanski put" u Takovskoj ulici procjenjenu na 3,5 miliona eura preduzeću "Merkjuren", čiji je vlasnik Marko Mišković.

Tako Marko Mišković, prema navodima istrage, dobija 28,5 miliona eura. Kako je uložio devet, zaradio je 19,5 miliona eura. Ako se na to doda 1,5 miliona datih više za kredit, Miškovići su u ovom poslu, prema navodima policije i tužilaštva, zaradili 21 milion, piše Blic.

Istraga koja se vodi protiv Miroslava i Marka Miškovića, Mila Đuraškovića i drugih osumnjičenih za malverzacije, kako saznaje "Blic", biće proširena narednih dana. Tužilaštvo za organizovani kriminal istragu će proširiti najverovatnije na još dvoje osumnjičenih da su umiješani u poslove sa putarskim preduzećima.

Miškovićima za sada nije blokiran nijedan bankovni račun.

Đurašković tvrdi da je sve regularno

Milo Đurašković je na saslušanju tvrdio da su u pitanju regularni pravni poslovi između privatnih preduzeća, da nije poslovao ni sa jednim državnim preduzećem, tako da država nije oštećena.

Na pitanje o prodaji "Nemetala Topola" švajcarskom preduzeću "Kapa holding" za 10 miliona eura, Đurašković je naveo da je 10 miliona eura od PZP "Niš", prebačeno na preduzeće "Šer" i da su oba bila sto odsto u njegovom vlasništvu. On je naglasio da ne može biti zloupotrebe u privatnim preduzećima.

Od srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal sada su dokaze o poslovanju Miroslava Miškovića jedino tražili iz Banjaluke u Republici Srpskoj u vezi privatizacija nekih preduzeća u Crnoj Gori,prenosi Blic. Istragu je pokrenulo i tužilaštvo u Sarajevu zbog poslovanja Miškovićeve firme "Standard".

Galerija

Bonus video: