Čanak: Slijedi udar na Vojvodinu, obratićemo se Briselu

Nenad Čanak je u intervjuu za današnji "Dnevnik" rekao da je cilj centralnih vlasti "finalni obračun sa Vojvodinom kao političkom zajednicom" i dodao da će to za posljedicu imati "internacionalizaciju vojvođanskog pitanja"
54 pregleda 1 komentar(a)
Nenad Čanak, Foto: Beta
Nenad Čanak, Foto: Beta
Ažurirano: 15.12.2012. 16:59h

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocijenio je da će nakon "prekomponovanja" lokalnih vlasti u opštinama i gradovima, uslijediti udar i na pokrajinsku vlast i najavio da će se zbog toga Vojvodina obratiti svojim evropskim i regionalnim prijateljima.

Čanak je u intervjuu za današnji "Dnevnik" rekao da je cilj centralnih vlasti "finalni obračun sa Vojvodinom kao političkom zajednicom" i dodao da će to za posljedicu imati "internacionalizaciju vojvođanskog pitanja".

"Potpuno je jasno da je Vojvodina u posljednje 24 godine u poziciji kolonije i bespomoćne žrtve, i služi za pljačku i otimačinu centralističkim strukturama u Beogradu", rekao je Čanak.

"Potpuno je jasno da je Vojvodina u posljednje 24 godine u poziciji kolonije i bespomoćne žrtve, i služi za pljačku i otimačinu centralističkim strukturama u Beogradu", rekao je Čanak. Ocijenio je da će republičke vlasti kao argument za obračun sa Vojvodinom koristiti tezu da je pokrajinska administracija skupa i da ničemu ne doprinosi, već je samo relikt prošlosti, a samim tim je dovoljna "samo jedna vlada u jednoj državi".

"To je, inače, stara radikalska teza od koje nijedna radikalska frakcija nije odustala. A pošto je potpuno jasno da u Srbiji pravde nema, moraćemo da je tražimo negdje drugdje", kazao je Čanak.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, dodao je da će Vojvodina obavijestiti Brisel i o tome da Srbija, samo na osnovu Ustava, duguje pokrajini oko 800 miliona eura.

"Taj dug govori da se iz Beograda svakog dana svakom djetetu u Vojvodini skidaju cipele i kaput", rekao je Čanak. Dodao je da se svima koji se usude da primijete takve činjenice, odmah lijepi "etiketa separatizma".

"Već 22 godine se izvinjavam što se usuđujem da primijetim da sam iz Novog Sada, i da živim u Vojvodini, i da su moji susjedi i prijatelji ljudi s kojima dijelim istu sudbinu, i zato što ne mogu da volim više neki drugi grad. To je potpuno šizofrena situacija koja neće izaći na dobro", ukazao je Čanak.

Bonus video: