Njujork Tajms: Prijatelji Zapada su oslobođeni, skoro svi Srbi su proglašeni krivima

"Hrvati i Srbi u očima istorije moraju da snose najveći dio krivice za ratne zločine"
0 komentar(a)
Dejvid Harland, Foto: Sense-agency.com
Dejvid Harland, Foto: Sense-agency.com
Ažurirano: 08.12.2012. 21:16h

"Pravda na Balkanu je selektivna", piše Dejvid Harland, direktor Centra za humani dijalog, u svojoj kolumni za Njujork Tajms.

"Ako ste bili srpska žrtva rata u bivšoj Jugoslaviji - ko vam je kriv", piše Harland u komentaru u kome se osvrnuo na haške presude Antu Gotovini, Mladenu Markaču i Ramušu Haradinaju, prenosi Index.hr.

"Ukupno gledajući, skoro svi prijatelji Zapada su oslobođeni; skoro svi Srbi su proglašeni krivima. Takav ishod ne odražava ravnotežu zločina koji su počinjeni u ratu", piše Harland i ističe da se mnogi Srbi koji su etnički "počišćeni" za vrijeme rata nikad nisu vratili svojim kućama.

"Lično sam svjedočio neselektivnom bijesu hrvatskog napada na prekrasni grad Mostar. Živio sam u gradu u Bosni u kojem su odsječene glave zarobljenih muslimana izložene na pijaci"

Kolumnista Tajmsa ističe da su hrvatski lideri osmislili podjelu Jugoslavije i dali velik "doprinos" stravičnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini.

"Lično sam svjedočio neselektivnom bijesu hrvatskog napada na prekrasni grad Mostar. Živio sam u gradu u Bosni u kojem su odsječene glave zarobljenih muslimana izložene na pijaci", piše Harland.

"Vidio sam desetine hiljada srpskih izbjeglica kako napuštaju Hrvatsku tokom hrvatske vojne akcije koja je 1995. okončala rat. Ako oslobođeni generali nisu odgovorni za ovo etničko čišćenje, neko jeste, a taj neko, čini se, neće odgovarati", ističe Harland, tvrdeći da Hrvati i Srbi u očima istorije moraju da snose najveći dio krivice za ratne zločine.

"Vidio sam desetine hiljada srpskih izbjeglica kako napuštaju Hrvatsku tokom hrvatske vojne akcije koja je 1995. okončala rat. Ako oslobođeni generali nisu odgovorni za ovo etničko čišćenje, neko jeste, a taj neko, čini se, neće odgovarati"

To će ojačati najgore političke instinkte ljudi u bivšoj Jugoslaviji: kompleks proganjanja kod Srba, trijumfalizam kod Hrvata, osjećaj da su žrtve kod bosanskih muslimana, opravdanje namjere postizanja rasne čistoće kod kosovskih Albanaca. Svaka od ovih osobina djelimično je utemeljena u istini, isto kao što je svaka prenaglašavana i manipulisana od strane političara na svim stranama", tvrdi Harland, piše Index.hr.

Bonus video: