Čanak: Razgovarati, da se ne bi pregovaralo sa Vojvodinom

"Nama ne treba druga država, već drugačija Srbija", kazao je Nenad Čanak na devetom redovnom izbornom Kongresu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV)
9 komentar(a)
Čanak, Foto: Tanjug
Čanak, Foto: Tanjug
Ažurirano: 08.12.2012. 16:30h

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da sa Vojvodinom mora da se razgovara da se ne bi pregovaralo.

"Tražimo da se sa Vojvodinom razgovara da se ne bi pregovaralo. I sve ovo više ne molimo nego zahtijevamo", poručio je Čanak na devetom redovnom izbornom Kongresu stranke, koji se održava pod motom "Prvo, Vojvodina. Novi početak".

Delegati su jednoglasno usvojili Čankov izvještaj o radu.

"Pošto su Vojvodini oduzeta prava, onda moramo da se borimo. Moramo da živimo za Vojvodinu, za svoja ubjeđenja, za državu Srbiju. Nama ne treba druga država, već drugačija Srbija", kazao je Čanak.

On je poručio da se mora zaštititi "vojvođanska civilizacija" i njene tekovine: višejezičnost, nacionalna i vjerska tolerancija, vladavina prava i najoštrije kažnjavanje širenja mržnje i netrpeljivosti.

"Tražimo da Vojvodina bude obeštećena za sve za šta je oštećena, tražimo zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast", rekao je Čanak.

Čanak je ocijenio da svi problem danas u Vojvodini proističu iz činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa ratnom i zločinačkom politikom iz devedesetih prošlog vijeka. "Pravi i konačni cilj ovde je ukidanje parlamentarizma u Srbiji, poništavanje ljudskih prava i sloboda, hapšenja, ubistva i diktatura. Ali, ako neko misli da se nećemo braniti, ljuto se vara", poručio je Čanak.

Prema njegovim riječima, sve fašističke diktature imaju kult smrti, kult oslobađanja i razne druge kultove koji služe tome da se niko ne bi sjetio da pita za svoja osnovna prava.

On je rekao da je u toku falsifikovanje istorije, pa tako i priče o "oslobođenju" Novog Sada 9. novembra 1918. godine.

"Do dana današnjeg imamo tu priču o tome kako su nas oslobodili, što koriste kao izgovor za pljačku Vojvodine. Vojvodina nije nikom ništa dužna!", poručio je Čanak. Dodao je da je Vojvodina jedina istorijski definisana pokrajina koja je ušla u sastav zajedničke države sa svojom teritorijom, organima vlasti, industrijom, i bez svega toga je ostala.

"Borba protiv izmišljenog vojvođanskog separatizma je zapravo dimna bomba za prikrivanje stvarnih problema u zemlji", ocijenio je Čanak.

On je izrazio čuđenje što niko iz Beograda nije uhapšen u navodnoj borbi protiv kriminala i korupcije, već je najviše hapšenja bilo u Vojvodini,.

"Da li je moguće da je Vojvodina takva jedna trulež da se svi kriminalci nalaze u Vojvodini i da se svi haški bjegunci skrivaju u Vojvodini? Niko ne smije da takne klupko zmija u Beogradu, jer ako takne nečiji rep, nikada ne zna koja će ga glava ugristi", ocijenio je Čanak.

Partija evropskih socijalista uputila je čestitku učesnicima Kongresa i ocijenila da je Srbiji potrebna jaka Liga socijalista Vojvodine koja će je približiti Evropskoj uniji.

"Značajno je da se izgradi jak opozicioni pokret sposoban da obezbijedi solidnu, progresivnu, političku alternativu za građane Srbije", istakao je u pismu predsjednik PES Sergej Stanišev. Članice PES-a iz Srbije su LSV i Demokratska stranka.

Čestitke delegatima kongresa poslao je i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, kao i nekoliko poslanika tog parlamenta i predstavnici Evropske slobodne alijanse. Čestitke je uputio i predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, i predstavnici Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Gosti na kongresu su bili predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, predsjednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, potpredsjednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić, potpredsjednica Demokratske stranke Vesna Martinović, predstavnici Vojvođanske akademije nauke i umjetnosti.

Gosti iz regiona bili su predstavnici Demokratske partije socijalista Crne Gore, Istarskog demokratskog sabora, Liste za Rijeku, Nove socijaldemokratske partije Makedonije. Kongresu je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović, kao i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Turske, Kine i Angole.

Čanak: Vratio sam mandat zbog odnosa skupštine prema meni

Nenad Čanak je danas izjavio da je svoj mandat poslanika u Skupštini Srbije vratio iz revolta zbog odnosa republičkog parlamenta i njegovog rukovodstva prema situaciji u kojoj se našao.

"Jedan banalni kafanski incident pretvorio se u to da sam ja sinonim za batinaša u ovoj zemlji samo zato što sam uradio stvar koju bi svaki vaspitan čovjek uradio, ako ima zrno časti. Ja u toj skupštini neću da sjedim. To je uništavanje parlamentarizma kao takvog", rekao je Čanak novinarima.

Ocijenio je da je u Srbiji parlamentarizam u ozbiljnoj krizi. "Zemlja kojom ulicama vladaju narkomanske bande koje se predstavljaju kao navijačke grupe i niko ne smije da ih pomene. Ministar policije treba dobro da se zapita šta on radi i čemu on služi, jer ga građani plaćaju da bi bili bezbjedni", kazao je Čanak.

Dodao je kao poslanik bio u situaciji da bude "bestijalno napadan od strane medijskih krila organizovanog kriminala i parapolicijskih struktura".

On je upitao da li to znači da ljudi treba da se samoorganizuju. "Da li treba da se samoorganizujemo? Da li znate šta to znači? Samoorganizovanje znači početak vrlo ružnih procesa, a ja to u svojoj zemlji ne želim da gledam", poručio je Čanak.

Oštro je kritikovao predsjednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića, za kojeg je rekao da je samo tri sata nakon incidenta u kojem je Čanak navodno u jednoj kafani u Novom Sadu pretukao jednog Beograđanina, odlično znao šta se desilo i odmah ga osudio.

"Čitava skupština na to ne odreaguje. Kao ni na to što je jedan list, koji će zbog toga to objašnjavati na sudu, napravi svoj autorski tekst, uvodnik pod nazivom 'Svinja je napala'... Svinja je stara nacistička uvreda, koja služi tome da kada se neko ubije, onda to nije ubistvo čovjeka, nego svinjokolj", rekao je Čanak.

On je rekao da su Vojvodini "izbili zube" u posljednjih 20 godina. "Ali ozubatiće, vjerujte mi. Više moliti nećemo", poručio je Čanak.

Čanak je danas na Kongresu LSV ponovo izabran za predsjednika stranke, na čijem je čelu od njenog osnivanja, 1990. godine.

Bonus video: