ŽELE KRAJ REŽIMA

Rumuni očekuju promjene na predstojećim izborima

Građani Rumunije nadaju se da će parlamentarni izbori, koji se održavaju u nedjelju, staviti tačku na najburniji period tokom kojeg je u prethodne četiri godine promijenjeno četiri vlade i tri premijera
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 17:18h

Predsjednik Trajan Basesku kontrolisao je sve državne institucije, uključujući vladu i parlament do formiranja nove parlamentarne većine i dolaska na vlast Viktora Ponte u maju. Rumuni smatraju da će ovi izbori donijeti suštinsku promjenu i kraj režima predsjednika Baseskua, za kojeg su glasali sa velikim očekivanjima 2004. godine.

Birali su ga i po drugi put 2009. godine, kada su izbori bili pod sumnjom zbog lažiranja glasova u inostranstvu, a sada žele da se njegov režim okonča. Prema posljednjim anketama, za vladajuću Socijal-liberalnu uniju (USL) glasaće oko 60 odsto Rumuna, dok će za koaliciju Alijansa Desna Rumunija (ARD), formirane oko Baseskuove PDL, glasati oko 15 odsto glasača.

Parlamentarni izbori su za Rumune novi referendum protiv Trajana Baseskua, jer je rezultate referenduma od 29. jula o njegovom smjenjivanju poništio Ustavni sud, iako je protiv predsjednika glasalo 7,4 miliona građana.

Na izborima 9. decembra očekuje se da će za USL glasati i građani koji nisu simpatizeri Socijaldemokratske partije (PSD), čiji je lider Viktor Ponta, niti Nacionalne liberalne partije (PDL) lidera Krina Antoneskua, samo da bi okončali Baseskuovu vlast.

Rumunski predsjednik Basesku

Rumune sada zabrinjava jedino to što postoji mogućnost da će predsjednik Basesku i poslije izbora nastaviti da podiže političke tenzije. On je više puta rekao da neće imenovati Viktora Pontu za premijera, čak i ako USL dobije ubjedljivu većinu na izborima. USL poziva građane da u što većem broju izađu da glasaju koga žele, dok Basesku poziva da se ne izlazi na izbore, jer će biti pokradeni.

Premijer Viktor Ponta je rekao da sa 60 odsto glasova, USL nema nikakvu potrebu da lažira izbore, a da će Basesku morati da imenuje premijera kojeg imenuje parlamentarna većina.

Galerija

Preporučujemo za Vas