Mevlid Jašarević osuđen na 18 godina zatvora, mogao bi biti izručen SAD

Jašarević je na iznošenju završnih riječi 3. decembra rekao da, ako ga sud Bosne i Hercegovine osudi, to "neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on "
155 pregleda 0 komentar(a)
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
Ažurirano: 06.12.2012. 21:01h

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na 18 godina zatvora islamskog ekstremistu za napad na američku ambasadu i saopštio da se zemlja suočava sa sve većom terorističkom prijetnjom.

Sud smatra da je Mevlid Jašarević, 24-godišnjak rođen u Novom Pazaru, kriv za organizovanje i izvođenje terorističkog čina, kazao je predsjedavajući sudija Branko Perić.

Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, optuženi da su pomagali Jašareviću da organizujje terorističku grupu, oslobođeni su zbog nedostatka dokaza, kazao je Perić.

„Nikada ranije u svojoj istoriji Bosna nije bila suočena sa takvim oblicima terorizma“, kazao je Perić obrazlažući zašto je Jašarević osuđen na tako dugu zatvorsku kaznu. Maksimalna kazna za teroristička djela u BiH je 20 godina, objavio je Rojters.

Američki ambasador Patrik Mun pozdravo je odluku Suda BiH i kazao da je optužnica protiv Jašarevića podignuta i u SAD, te da postoji i mogućnost njegove ekstradicije, iako do sada takav zahtjev nije proslijeđen, prenio je Radio Slobodna Evropa.

„Siguran sam da ćemo u saradniji sa Uredom Tužilaštva BiH razmotriti odluku kako bismo odlučili da li su potrebni neki dalji koraci”, rekao je Mun na konferenciji za novinare u Sarajevu. On je odao posebno priznanje tužilaštva BiH za rad i bosanskim vlastima za osudu terorizma.

Jašarević je 28. oktobra 2011. godine na Ambasadu SAD u Sarajevu ispalio 105 metaka iz automatske puške za oko 50 minuta. Tada je ranjen policijski službenik Mirsad Velić, koji je obezbjeđivao zgradu ambasade.

U policijskoj akciji koja je sprovedena nekoliko dana nakon napada, u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog, uhapšeni su Ahmetspahić i Fojnica.

Na snimku urađenom neposredno prije napada Jašarević je kazao da će napasti ambasadu SAD zato što su Amerikanci „počeli borbu protiv islama i muslimana širom svijeta“. U završnoj riječi prošle sedmice, kazao je da on jeako ga Sud BiH osudi, to neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on”.

Kazna Jašareviću najstroža je koju je izrekao državni sud, koji je osudio 12 osoba za terorizam od kako je osnovan 2002. Ni Jašarević ni dvojica drugooptuženih nijesu prisustvovali izricanju presude. Njegov advokat je kazao da će se žaliti na kaznu, dok je tužilac najavio žalbu na odluku suda da oslobodi dvojicu optuženih.

Bonus video: