ZAVRŠNE RIJEČI

Jašarević: Napada će biti dok Amerikanci ubijaju muslimane

Mevlid Jašarević je 28. oktobra prošle godine pucao na zgradu ambasade SAD u Sarajevu
12 komentar(a)
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.12.2012. 16:54h

Novopazarac Mevlid Jašarević, koji je 28. oktobra prošle godine pucao na zgradu ambasade SAD u Sarajevu i za koga je tužilac zatražio da bude osuđen za krivično djelo terorizma, poručio je da to neće spriječiti nekog drugog da učini isto.

Jašarević je rekao da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će ovakvih napada biti sve dok Amerikanci ubijaju muslimane.

Tužilac Dubravko Čampara zatražio je u završnoj riječi u Sudu BiH da pripadnici vehabijskog pokreta u BiH Mevlid Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, budu osuđeni za krivično djelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa terorističkim djelom i da presudu sačekaju u pritvoru.

"Svi dokazi govore da su optuženi zajedno pripremali ovaj teroristički napad", rekao je Čampara

Presuda za njih trojicu biće izrečena 6. decembra.

105 metaka za 50 minuta

Za organizovanje terorističke grupe zakonom je predviđena najmanja kazna zatvora od pet godina, a za članstvo u terorističkoj grupi najmanje tri godine.

"Optuženi su postupali sa direktnim umišljajem i bili su svjesni i htjeli da izvrše ovo krivično djelo. Jašarević je na ambasadu SAD ispalio 105 metaka iz automatske puške za oko 50 minuta, ranio policijskog službenika i držao grad u blokadi u kojem je nastupio metež i haos.

Svi dokazi govore da su optuženi zajedno pripremali ovaj teroristički napad", rekao je Čampara.

Advokati drugooptuženog i trećeoptuženog zatražili su u završnoj riječi da njihovi klijenti budu oslobodjeni optužbi

Prema njegovim riječima, Jašarevićeva odbrana pokušava da dovede u pitanje ranjavanje policajca, mada dokazi govore da je on počinilac.

Jašarevićev branilac Senad Dupovac tvrdi da nije dokazano da je njegov klijent počinio krivično djelo terorizma, niti da je ranio policajca.

On je rekao da njegov klijent nije došao pred ambasadu SAD tog dana da nekoga ubije nego da bude ubijen i “mučeničkom smrću sebi obezbijedi mjesto u raju”.

Advokati drugooptuženog i trećeoptuženog zatražili su u završnoj riječi da njihovi klijenti budu oslobodjeni optužbi, jer Tužilaštvo nije dokazalo optužbe.