Beriša: "Neće biti Velike Albanije, susjedi ne moraju da strahuju"

Čelnici Albanije i Kosova, Sali Beriša i Hašim Tači, obećali su u nedjelju u Skoplju jedinstvo svim Albancima u granicama Evropske unije i odbacili svaku mogućnost teritorijalnih pretenzija
93 pregleda 45 komentar(a)
Beriša, Foto: Beta
Beriša, Foto: Beta
Ažurirano: 26.11.2012. 14:35h

Čelnici Albanije i Kosova, Sali Beriša i Hašim Tači, obećali su u nedjelju u Skoplju jedinstvo svim Albancima u granicama Evropske unije i odbacili svaku mogućnost teritorijalnih pretenzija prema susjednim balkanskim zemljama u kojima žive mnogobrojni Albanci.

"Plan albanskog nacionalnog jedinstva ostvarićemo putem Evropske unije", rekao je albanski premijer Sali Beriša pred 10.000 ljudi okupljenih u nedjelju naveče u Skoplju na proslavi stogodišnjice albanske nezavisnosti.

"Naši susjedi ne moraju da strahuju zbog nacionalnog jedinstva Albanaca", dodao je, iako su okupljeni skandirali "Velika Albanija" i isticali albanske zastave. Kosovski premijer Hašim Tači je istakao da su Albanci "snažniji nego ikada" i najavio da će nastaviti da rade zajedno. U nedjelju tokom skupa nije zabilježen nijedan ozbiljan incident, a makedonska policija ga je osiguravala pojačanim mjerama sigurnosti.

U subotu su se grupe mladih Makedonaca ponovo sukobile s pripadnicima albanske manjine koji su palili makedonske zastave u Skoplju i u Tetovu, gdje Albanci čine većinski dio stanovništva. Od marta u Makedoniji ponovo traju međuetničke napetosti nakon smrti dvoje Albanaca koje je u svađi ubio jedan makedonski policajac. Odnosi Albanaca i Makedonaca su napeti nakon sedmomjesečnog sukoba 2001. između vladinih snaga i makedonskih Albanaca. Sukob je zaključen mirovnim sporazumom u Ohridu u avgustu 2001. kojim su priznata i zagarantovana veća prava brojnoj albanskoj manjini.

Bonus video: