Rakić: Zbog nas Šarić nije postao biznismen koji bi mogao i da utiče na sastav Vlade

Uspjeli da spriječe vođe kriminalnih grupa da legalizuju novac stečen od droge
80 pregleda 3 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.11.2012. 08:02h

Bivši šef kabineta Borisa Tadića, Miodrag Rakić kaže da je posljednji mandat bivšeg predsjednika Srbije obilježila borba protiv organizovanog kriminala i kako su uspjeli da spriječe vođe kriminalnih grupa da legalizuju novac stečen od droge.

Rakić, kojeg su mediji često nazivali čovjekom iz sjenke u Demokratskoj stranci, kaže da to nisu uradili "danas bi Darko Šarić bio legitimni biznismen i možda čak uticao na sastavljanje Vlade Srbije, a naša zemlja bi postala balkanska Kolumbija".

"Srbija je imala tu nesreću da su neki od naših sugrađana postali ozbiljni trgovci drogom u evropskim i svjetskim razmjerama. Oni ozbiljne količine droge nisu prodavali u Srbiji zato što je naše tržište malo.

Ali su novac od prodaje droge, koji se mjeri stotinama miliona eura, počeli da ulažu u Srbiju. Kupovali su poljoprivredna dobra, hotele, ugostiteljske objekte, ne bi li taj novac legalizovali.

Ali, bilo je primjetno da su investirali i novac u poslove koji ne donose direktan profit, kao što je ulaganje u medije i distributere štampe. Svrha tog ulaganja bila je da sebe predstave kao legalne i moćne biznismene i to u vrijeme kada je svjetska ekonomska kriza pogodila Srbiju i kada je novac u gotovini postao jako, jako skup.

To nismo smjeli da dozvolimo i zato smo ušli u žestoku borbu protiv organizovanog kriminala, bez obzira na rizike sa kojima smo se suočavali", ispričao je Rakić za "Blic".

Bonus video: