Đilas novi predsjednik DS-a

Đilas se izvinio svima koji su podržavali DS zbog neispunjenih obećanja, i nekadašnjim ministrima te stranke, poručio da razmisle o prepuštanju poslaničke funkcije drugim demokratama
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2012. 23:08h

Srpska Demokratska stranka (DS) dobila je novo rukovodstvo, a za predsjednika stranke je kako je i najavljivano izabran dosadašnji zamjenik predsjednika i aktuelni gradonačelnik Beograda u drugom mandatu Dragan Đilas.

On je za predsjednika DS izabran većinom glasova delegata vanredne izborne skupštine te stranke. Kako prenose agencije, za Đilasa je glasalo 2.386 delegata, a za njegovog protivkandidata Branimira Kuzmanovića 368 delegata.

Nova rješenja za novo vrijeme u reformisanoj Demokratskoj stranci. Ovo je poruka koju je Dragan Đilas uputio delegatima na vanrednoj skupštini. On je najavio da će DS u naredna dva mjeseca pripremiti nacionalni plan za izlazak iz krize, koji će činiti okosnicu budućeg djelovanja.

"Ne može Beograd da pravi 40 odsto bruto društvenog proizvoda, jer to nije dobro. Ali, ne treba da Beograd ili Vojvodina stanu, nego da krene ostatak Srbije. To ne može bez decentralizacije, ali one prave, a ne na riječima", rekao je Đilas.

On se izvinio svima koji su podržavali DS zbog neispunjenih obećanja, ali je i nekadašnjim ministrima te stranke u Vladi Srbije, koji nisu dobro radili, poručio da bi mogli da razmisle o prepuštanju poslaničke funkcije drugim demokratama. On je rekao da DS mora da prizna greške, ali i da se okrene budućnosti.

DS je dobila i sedam potpredsjednika, a to su Nataša Vučković, Jovan Marković, Vesna Martinović, Dejan Nikolić, Bojan Pajtić, Miodrag Rakić i Goran Ćirić.

Demokratska stranka od danas ima i novog počasnog predsjednika, a to je dosadašnji predsjednik stranke Boris Tadić

Kandidat te partije na predsjedničkim izborima bio je lider stranke i predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je na toj dužnosti bio posljednjih sedam godina. Tadić je odustao od izborne trke za predsjednika DS nakon što je o tome postigao dogovor sa Đilasom.

Za rukovodstvo DS glasalo je 3.200 delegata na četiri biračka mjesta. Glasanje je trajalo do 17.30, a rezultati su saopšteni na svečanom dijelu skupštine, koja je počela u 18 sati.

Svečanoj skupštini prisustvovale su brojne ličnosti iz političkog i javnog života Srbije, među kojima su lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, potpredsjednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić, predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, brojne diplomate i glumci Predrag Ejdus i Neda Arnerić. Među prisutnima je bio i Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije Crne Gore.

Tadić počasni predsjednik

Demokratska stranka od danas ima i novog počasnog predsjednika, a to je dosadašnji predsjednik stranke Boris Tadić.

Počasni predsjednik DS je novi organ u toj stranci, predviđen juče usvojenim izmjenama Statuta stranke. Tadić je za tu funkciju imenovan na predlog novoizabranog predsjednika DS Dragana Đilasa.

Tadić je na Izbornoj skupštini kazao da je DS jedini politički činilac sposoban da transformiše društvo, ali da i sama ima potrebu za reformama koje moraju biti hrabre.

"Ukoliko DS još više bude razvijala diskusiju unutar sebe i sposobnost da se mijenja samo tako će imati legitimitet da preuzme vlast na narednim izborima. Ako ne bude imala tu snagu, platiće cijenu kao što je i plaća“, rekao je Tadić.

Ulazak Tadića u salu Centra Sava propraćen je burnim aplauzom, skandiranjem „Borise, Borise“, a veliki broj delegata pozdravio je dojučerašnjeg predsjednika DS na nogama.

On je poručio da predsjednika DS očekuju teški dani i da preuzima veliku odgovornost ne samo za budućnost stranke, Srbije i regiona već i za doprinos izgradnji mira i stabilnosti.

On je ponovio da se iz trke za predsjednika stranke povukao kada je dobio dovoljno dokaza da stranka neće odustati od svog centralnog kursa – socijaldemokratskih ideja, regionalne politike pomirenja i da neće postati servis za pojedine institucije krupnog kapitala.

Galerija

Bonus video: