Dačić: Kosovo je oteto od Srbije

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da sigurno niko neće prodati Kosovo, ali da je Kosovo oteto od Srbije i da sada "treba da se sačuva ono što se može sačuvati"
96 pregleda 39 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2012. 15:33h

"Niko nam neće vratiti Kosovo ako kažemo 'nećemo u Evropsku uniju'. Mi smo uspjeli da se vratimo za pregovarački sto i bilo bi potpuno pogrešno da ga sada napustimo", rekao je Dačić novinarima ispred Saborne crkve upitan da prokomentariše poruku patrijarha Irineja da Srbija treba da se okrene Rusiji i da uđe u EU samo ako zadrži Kosovo.

Dačić je rekao da Srbija ide ka EU i da je to njihovo "opredjeljenje jer je to dobro za građane Srbije".

"Meni ne treba niko da govori šta su naši interesi jer ja imam iskustva i pamtim kako se čekalo u redovima za hljeb i mlijeko, kakva je bila situacija početkom rata a kakva kada se on završio", istakao je on.

"Poređenjem pitanja Kosova sa životnim pitanjima se skrnave obje teme. Niko sigurno neće prodati Kosovo, ali oni su nam ga oteli i mi moramo da ga zadržimo", poručio je Dačić.

On je naveo da su dobri odnosi sa Rusijom prioritet, ali da ih tek treba jačati i graditi i da se iskoristi autoritet koji ima Ruska Federacija.

U Sabornoj crkvi u Beogradu patrijarh Srpske prvoslavne crkve Irinej služio je danas parastos srpskim žrtvama ratova devedesetih godina, koji je organizovala Koalicija udruženja izbjeglica, sa koga je pozvao Srbe da budu složni i jedinstveni i da podršku traže od Rusije.

Na parastosu organizovanom povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, patrijarh Irinej je rekao da je taj sud "politički, lišen moralnih i pravnih normi".

"Poslije svog podviga, teško može da zadrži naziv suda, a ni atribut međunarodnog", kazao je Irinej i naveo da se u ovakvoj situaciji gdje vlada nekoliko zemalja moćnika, Srbi treba da se okrenu sebi, svojoj vjeri, čovjekoljublju i rodoljublju.

"Svoj mali čamac treba da vežemo za veliki brod našeg velikog slovenskog bratskog naroda, sa kojim smo povezani krvlju i vjerom. Oni su naša podrška i nada, a uvijek su bili sa nama kada nam je trebalo, a danas nam trebaju najviše", kazao je patrijarh.

Patrijarh i premijer ne razumiju zašto država propada

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović kritikovao je danas izjave patrijaha Irineja i premijera Ivice Dačića o Kosovu, Evropskoj uniji, saveznicima i o ciljevima kojima treba stremiti.

"Patrijarh i premijer uopšte ne razumiju ni zemlju kojoj žele da budu autoriteti, ni svijet ni vrijeme u kome se ta zemlja nalazi, ni razloge našeg višedecenijskog propadanja", ocijenio je Jovanović u izjavi za javnost.

"Obojica robuju starim zabludama i površnom bježanju od suštine problema današnje Srbije. Niti je tačno da bi evropska orijentacija zemlje značila komadanje Srbije, niti je u pravu premijer kada kaže da ćemo bez Kosova ostati i ako odustanemo od Evrope, tražeći u Evropi kompenzaciju za taj gubitak", kazao je Jovanović.

On je ocijenio da je to "prepucavanje koje nema nikakve veze sa stvarnim potrebama ove zemlje i ne pruža odgovor ni na jedno pitanje koje je ključno za opstanak Srbije".

Jovanović je naveo da nema mjesta samozavaravanju da će uporno ponavljanje fraze o Evropi i Kosovu sačuvati Kosovo, ni da će "patetika o vječitoj žrtvi i nepravdi koju trpimo ponuditi bolju sudbinu od one koje su nam donijeli oni koji su prije patrijarha Srbiji nudili spas kroz propadanje u samoizolaciji".

"Taj recept fatalizma, koji danas svako na svoj način ponavljaju i patrijarh i premijer, već nas je uništavao u prošlosti, kada smo prvo sebe odsjekli od svijeta početkom devedesetih, a onda poslije nekoliko godina potpuno okrenuli glavu i napustili Srbe širom bivše Jugoslavije kada je Milošević nakratko počeo da vodi navodno drugačiju politiku, ali na sličnim osnovama koje danas Dačić nameće srpskom društvu", ocijenio je Jovanović.

On je istakao da Srbija najzad mora da definiše svoj politički cilj, način na koji će ga ostvariti i da odgovori sebi na pitanje u kom roku i kojim sredstvima to može da uradi.

"Srbija će postati država onda kada bude bila sposobna da razumije Evropu, kada kroz njene mehanizme postane sposobna da razriješi probleme sa narodima koji oko nas žive, i kroz politički dogovor sa Prištinom, kao kredibilan partner sa izvjesnom perspektivom članstva u EU, postane efikasan zaštitnik prava Srba na Kosovu, a kroz savezništvo sa EU i NATO konačno osigura mirnu budućnost cijelom regionu", kazao je Jovanović.

Galerija

Bonus video: