DS bira predsjednika: Đilas vjerovatno četvrti čelnik

Demokratska stranka jedna je od rijetkih partija u Srbiji koja je uvijek imala ozbiljno nadmetanje za prvog čovjeka
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2012. 17:20h

Najveća opoziciona stranka Srbije, Demokratska stranka, dobiće sutra novo rukovodstvo.

Demokratska stranka jedna je od rijetkih partija u Srbiji koja je uvijek imala ozbiljno nadmetanje za prvog čovjeka, piše B92.

Demokratska stranka prvi put je birala predsjednika u februaru 1990. godine. Dilema Dragoljub Mićunović ili Kosta Čavoški, razriješena je pobjedom Dragoljuba Mićunovića.

U jesen 1993. za nosioca izborne kampanje DS bira Zorana Đinđića, što je kasnije uslovilo i promjenu predsjednika stranke. Na vanednoj skupštini u januaru 94. Mićunović podnosi ostavku, a predsjednik postaje Zoran Đinđić.

"U to vrijeme nije bilo tako burnih kampanja, ja nisam vodio kampanju. Nisam učestovao u kampanji, moj protivkandidat malo jeste, ali sam uprkos tome pobijedio sa četiri petine tadašnih glasova. Tako da to ne mora uvek da ostavi određen utisak", rekao je Dragoljub Mićunović.

Najneizvjesniji izbori u DS održani su u februaru 2000. godine. Zoran Đinđić pobijedio je tadašnjeg potpredsjednika stranke Slobodana Vuksanović sa malom razlikom.

"U to vrijeme je stranka bila popularnija od lidera, od Đindića. Mnogi u stranci su tada mislili da je Đindić smetnja daljem napretku stranke. I otuda ta tijesna pobeda Đinđića, koji je tada razmišljao da se povuče sa mesta predsjednika stranke i iz politike. To stvarno jesu bili najdramatičniji izbori, čekali su se rezulati do posljednjeg trentuka", kaže Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik "Politike".

Ubistvo premijera Zorana Đinđića u martu 2003 dovelo je demokrate u težak položaj.

Zoran Živković preuzima i stranku i Vladu Srbije. Ipak DS za nosioca liste na izborima u decembru stavlja Borisa Tadića, koji na izbornoj skupštini stranke u februraru 2004. pobjeđuje Zoran Živkovića.

"Tadić je ostvario rezultat koji je i za stranku bio neočekivan i za sve druge aktere, jer su svi mislili da je ta haranga kroz koju je prošla Demokratska stranka u tabloidnim medijima, koji su na neki način i pripremili Đinđićevo ubistvo i da stranka čak možda neće preći cenzus", rekao je Bujošević.

Nakon gubitika ovogodišnjih izbora, liderska pozicija Boris Tadić dovedena je u pitanje. Izazivač je njegov zamjenik Dragan Đilas. Poslije nekoliko nedjelja oštre kampanje, Tadić se povlači iz trke za predsjedničko mesto.

"Osluškujući mnjenje ogromnog broja članova stranke i naših birača, ne bi trebalo praviti takve konfrontacije koje bi mogle da dovedu do podjele u stranci. U tom pogledu, svi kandidati su pokazali zrelost", dodao je Mićunović.

I na ovoj skupštini DS će imati dva kandidata za predsjednika. Osim Dragan Đilasa, kandidat je i Branimir Kuzmanović, predsjednik opštine Vračar. Ipak, brojke govore da će od ponedeljka novo poglavlje DS otvoriti Dragan Đilas.

Galerija

Bonus video: