Dimitrov: Nedjelja je istorijski dan za Makedoniju

Premijeri Cipras i Zaev trebalo bi da dobiju Nobelovu nagradu za mir zbog postizanja dogovora za rješenje višegodišnjeg spora oko imena, ocjenjuje američki magazin "Forin polisi"
1 komentar(a)
Makedonija, Skoplje, Foto: Reuters
Makedonija, Skoplje, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2018. 15:38h

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izjavio je da je sjutra istorijski dan za Makedoniju kojim se ovoj zemlji otvara budućnost, misleći na najavljeno sutrašnje potpisivanje dogovora oko imena između Makedonije i Grčke, koje treba da se održi na Prespanskom jezeru.

MIA prenosi da je Dimitrov u prisustvu šefice bugarske diplomatije Ekaterine Zaharijeve, poručio da "sjutrašnji dan predstavlja veliki korak ka zatvaranju pitanja koje je staro koliko i nezavisnost Republike Makedonije, praktično od 1991 godine", navodi Tanjug.

"Prošlost ne možemo da izmijenimo, budućnost možemo. Mislim da je to veoma veliki čin, na koji smo na neki način ohrabreni Dogovorom o prijateljstvu sa Bugarskom", kazao je Dimitrov.

MIA prenosi da je Zaharijeva izrazila uvjerenje da će nakon potpisivanja dogovora sa Grčkom Makedonija konačno moći da otpočne pregovore za članstvo u EU, a potom da dobije i poziv za ulazak u NATO.

Forin polisi: Cipras i Zaev zaslužuju Nobela

Premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, trebalo bi da dobiju Nobelovu nagradu za mir zbog postizanja dogovora za rješenje višegodišnjeg spora oko imena, ocjenjuje američki magazin "Forin polisi".

U tekstu se kaže da su dvojica premijera "stvorila model za rješavanje nesuglasica oko identiteta koje podstiču konflikt ne samo na Balkanu već širom svijeta", prenosi ANA.

Ukazujući da se dvojica premijera suočavaju sa žestokim protivljenjem nacionalista u obje zemlje, list navodi da je neophodno da "Cipras i Zaev dobiju ne samo podršku nego i svjetsko priznanje".

Bonus video: