Hrvatski mediji optužuju i brane Vuka Jeremića: Je li lagao o raspravi o Hagu

"Žalostan pokušaj obmane, uz uvrede. Ta rasprava zakazana 21. 9. je već održana, na dan 15. 10. Propaganda... Da nije tužno, bilo bi smiješno"
8 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2012. 16:58h

Vuk Jeremić, predsjedavajući Generalne skupštine UN, lagao je kada je prije nekoliko dana objavio da je za 10. april 2013. zakazao raspravu o radu Haškog suda. Istina nema veze sa Markačom, Gotovinom ili Olujom, jer je rasprava o Hagu zakazana prije tačno dva mjeseca, prenosi Blic pisanje Jutarnjeg lista.

Vuk Jeremić je na optužbe odgovorio na svom nalogu na Tviteru.

Jeremić: Međunarodnim kriminalcima ću nanijeti štetu koju nisu očekivali >>>

Prema saznanjima Jutarnjeg u diplomatskim krugovima, Generalna skupština UN zakazala je 21. septembra tradicionalnu godišnju raspravu o Haškom tribunalu, koja će se održati u aprilu naredne godine.

Navodno je riječ o tački 73. Agende, koja je dio opšte tačke dnevnog reda posvećenog Međunarodnim krivičnim sudovima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, a paralelna rasprava će biti vođena i u Savjetu bezbjednosti UN.

"Jeremić je muljao i kada je najavio kako će na raspravu pozvati žrtve Oluje, ugledne međunarodne pravnike, istoričare i javne ličnosti"

"Jeremić je muljao i kada je najavio kako će na raspravu pozvati žrtve Oluje, ugledne međunarodne pravnike, istoričare i javne ličnosti. Njegove riječi izazvale su podsmijeh u diplomatsko-političkim krugovima jer na Generalnoj skupštini, koja je međuvladin forum, mogu govoriti samo predstavnici vlada, piše Jutarnji.

Sa druge strane, hrvatski portal Index.hr piše da je Jeremić u pravu.

"Žalostan pokušaj obmane, uz uvrede. Ta rasprava zakazana 21. 9. je već održana, na dan 15. 10. Propaganda... Da nije tužno, bilo bi smiješno"

Povodom teksta na sajtu Jutarnjeg lista preko Tvitera se oglasio i Vuk Jeremić. On je demantovao navode hrvatskog dnevnika i napisao da je "ovo stvarno žalosno".

"Žalostan pokušaj obmane, uz uvrede. Ta rasprava zakazana 21. 9. je već održana, na dan 15. 10. Propaganda... Da nije tužno, bilo bi smiješno. Na žalost, biće još puno takvih provokacija do 10. aprila", naveo je Jeremić.

Bonus video: