Haško tužilaštvo: Odluka Apelacionog vijeća je konačna

Savjetnik glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, Frederik Svinen izjavio je večeras da Tužilastvo neće tražiti reviziju odluke Apelacionog vijeća, koje je oslobodilo hrvatske generale
63 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 20:42h

Za Tribunal nema narednog koraka, jer je konačna odluka donijeta, izjavio je za RTS savjetnik glavnog haškog tužioca.

"Kada pogledate na bilo koju odluku pitanje je šta tu može da se uradi. U teoriji postoji - preispitivanje, obje strane mogu da zatraže reviziju odluke, ako se pojave nove činjenice koje nisu bile na raspolaganju tokom procesa, to postoji kao mogućnost u teoriji, ali mi u ovom trenutku ne planiramo to da uradimo", kazao je savjetnik glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, Frederik Svinen.

RTS podsjeća da je odbrana Ante Gotovine najavila prijavu protiv bivše glavne tužiteljke Haškog suda Karle del Ponte, koja je izjavila da je zaprepaštena presudom.

Del Ponte je navela da "poslije toga mora da se posumnja da je na presudu uticala politika, novac za lobiranje ili nešto što nema veze sa sudom".

Gotovina i Markač oslobođeni su otpužbe za zločin nad civilima u Oluji, 1995. godine, čime je poništena i prvostepena odluka suda kojom su bili osuđeni na 24 i 18 godina zatvora.

Oko 30.000 građana dočekalo Gotovinu u rodnom mjestu

Hrvatski general Ante Gotovina stigao je večeras u rodne Pakoštane u Dalmaciji, gdje ga je dočekalo oko 30.000 građana.

"Nakon toliko godina našao sam put do svoje kuće, i tu sam s vama. I šta vam drugo mogu reći nego da sam srećan. Hvala vam na hrišćanskoj ljubavi iskazanoj svih ovih godina", izjavio je Gotovina, a prenijela je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

On je dodao da tu "hrišćansku ljubav treba čuvati i dalje, i iskazivati posebno prema onima koji su najslabiji i najugroženiji kako bismo vidjeli da svaki naš čovjek može živjeti srećno u ovoj državi". "To je naš zajednički cilj i vjerujem da je to naše sjutra", poručio je Gotovina koji je u petak, 16. novembra, zajedno sa generalom Mladenom Markačom, u Haškom triobunalu oslobođen krivice za ratni zločin tokom i poslije akcije "Oluja" 1995.

U organizaciji dočeka Gotovine učestvovale su gotovo sve opštine zadarske županije, a oslobođenog generala dočekale su baklje i skandiranje "Ante, Ante", kao i pjesme "Zovi, samo zovi" i "U boj, u boj za narod svoj".

Osim Pakoštanaca, na skup su došli i autobusi iz drugih krajeva Hrvatske, iz Dubrovnika, Splita i Šibenika. Organizatori su najavili da će zabavni program trajati do kasno u noć.

Gotovina i Markač u petak su, poslije izricanja pravosnažne oslobađajuće presude, doputovali u Zagreb gdje im je priređen doček na Trgu bana Jelačića, na kojem se okupilo oko 60.000 građana i veterana.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo ih je krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995. godine. Prvostepenom presudom Gotovina je bio osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora.

Galerija

Bonus video: