Osnovana "Liga pravih muškaraca koji ne tuku žene"

Agencije UN predstavile su danas u Sarajevu kampanju "Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama", koja je dio globalne UNiTE kampanje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2012. 17:36h

Povodom predstavljanja nove kampanje je osnovana i "Liga pravih muškaraca". Kampanja UN protiv nasilja nad ženama je simbolično počela danas, 19. novembra na Međunarodni dan muškaraca, a trajaće do 8. marta, Dana žena.

Kampanja podrazumijeva i potpisivanje "Deklaracije pravih muškaraca protiv nasilja nad ženama" u kojoj se, između ostalog, navodi da "pravi muškarac nije nasilan i da se bori za ukidanje svakog nasilja nad ženama i djevojčicama, ne koristi šake, ni uvrede. Razumije da je nasilje nad ženama rasprostranjen i veliki problem koji se mora riješiti. Pravi muškarac se ne boji da izrazi svoj stav. On se uvijek i na svakom mjestu, zalaže za uvažavanje žena i djevojčica, za ravnopravnost polova i nenasilnu komunikaciju", navodi se u Deklaraciji.

Takođe se navodi da je pravi muškarac uzor drugima i da on ne zatvara oči pred fizičkim, verbalnim i seksualnim zlostavljanjem.

"Svojim ponašanjem daje pozitivan primjer muškarcima, mladićima i dječacima koji nisu svjesni da je nasilje svaki oblik vrijeđanja, ugrožavanja i ponižavanja drugih bića", navodi se u Deklaraciji.

U BiH se od prošle godine zvanično obilježava Međunarodni dan muškaraca, kada je udruženje za razvoj društva Kap iniciralo obilježavanje ovog datuma. Tada je BiH postala članica globalne IMD mreže (International men's day), koja u 76 zemalja svijeta obilježava 19. novembar, Međunarodni dan muškaraca.

Bonus video: