Jeremić u UN zakazao debatu o Hagu

"Imajući u vidu da su upravo UN bile osnivač takvih sudova, smatram da je prirodno da se ovdje raspravlja o njihovom učinku, kao i o stepenu ispunjenosti njihove izvorne svrhe"
6 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: Tanjug
Vuk Jeremić, Foto: Tanjug
Ažurirano: 19.11.2012. 13:54h

Oslobađajućom presudom hrvatskim generalima nanijet je udarac ugledu UN, kaže Vuk Jeremić, koji je za april zakazao javnu raspravu u UN o ad hok tribunalima.

Predsjednik Generalne skupštine UN zakazao je za 10. april 2013. javnu raspravu u Generalnoj skupštini UN o ulozi međunarodnih ad hok krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda, prenosi B92.

"Odluka Žalbenog veća Haškog tribunala u vezi sa operacijom 'Oluja' izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim djelovima svijeta. Nesporna je činjenica da je oko četvrt miliona Srba prognano sa svojih ognjišta u svega nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan da bi istražio ovakva nedjela praktično odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca niti odgovornih", rekao je Jeremić u svom saopštenju i dodao:

"Iz toga bi moglo da se zaključi da zločina zapravo nije ni bilo, što je u evidentnoj suprotnosti sa realnošću. Smatram da puno razumijevanje rada Haškog tribunala i njegovih posljedica mora biti dostupno širokoj međunarodnoj javnosti, kako bi se omogućilo da istorija o tome donese konačni sud i kako se više nikada i nigdje ne bi desilo da zlodjelo bude amnestirano i proglašeno za vrijednost.

"Neka prst na čelo stave oni koji su pristali da EULEX istražuje trgovinu organima na Kosovu. Zaključiće gospoda da smo ih sami sebi vadili", kazao je Jeremić na Tviteru
Tviter

"Neka prst na čelo stave oni koji su pristali da EULEX istražuje trgovinu organima na Kosovu. Zaključiće gospoda da smo ih sami sebi vadili", naveo je Jeremić i najavio da će "međunarodnim kriminalcima nanijeti štetu koju nisu očekivali da će im se desiti".

On je rekao i da će učiniti to "tako mu svega" i "da neće znati šta ih je snašlo".

"Zbog toga sam odlučio da iskoristim svoja ovlašćenja, i kao izabrani predsjednik Generalne skupštine UN u njoj zakažem javnu raspravu o ulozi međunarodnih ad hok krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda.

Josipović zahvalio Gotovini i Markač: Bili ste borci ratu, žrtve u miru >>>

http://www.vijesti.me/svijet/josipovic-zahvalio-gotovini-markacu-bili-ste-borci-ratu-zrtve-miru-clanak-100660

Imajući u vidu da su upravo UN bile osnivač takvih sudova, smatram da je prirodno da se ovdje raspravlja o njihovom učinku, kao i o stepenu ispunjenosti njihove izvorne svrhe.

Moje lično mišljenje je da je odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala nanesen udarac ugledu UN, ali dozvoljavam mogućnost da sam, kao pripadnik naroda čije je protjerivanje iz svojih domova ovim činom legalizovano, po ovom pitanju donekle subjektivan.

Odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala nanesen udarac ugledu UN, ali dozvoljavam mogućnost da sam, kao pripadnik naroda čije je protjerivanje iz svojih domova ovim činom legalizovano, po ovom pitanju donekle subjektivan

Čvrsto sam uvjeren da istinsko pomirenje i okretanje nove stranice u odnosima između zavađenih naroda nije moguće zasnivati na negaciji i veličanju zločina, jer to u suštini predstavlja podsticaj na njihovo ponavljanje. Zato debatu, pod nazivom 'Uloga međunarodnog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja', zakazujem za 10. april 2013. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku", naveo je Jeremić.

Bonus video: