Zeri: Hašim Tači se vraća na funkciju predsjednika Kosova

Tači će na funkciju predsjednika Kosova doći glasovima poslanika da bi se nakon toga okončale započete izborne i ustavne reforme, kaže izvor kosovskog dnevnog lista "Zeri"
3 komentar(a)
Hašim Tači, Skupština Kosova, Foto: Beta
Hašim Tači, Skupština Kosova, Foto: Beta
Ažurirano: 17.11.2012. 19:58h

Premijer Kosova Hašim Tači razmišlja da preuzme funkciju predsjednika, pošto Alijansa za budućnost Kosova (AZBK) uslovljava ulazak u koaliciju s njegovom Demokratskom partijom Kosova (DPK) jedino time da funkciju premijera preuzme lider AZBK Ramuš Haradinaj, piše danas prištinski dnevnik "Zeri".

"On (Tači) namjerava da to učini glasanjem u Skupštini, a ne da se podvrgne neposrednim izborima, kako je predviđeno prijedlozima za izmjenu Ustava Kosova i izbornih zakona koja još uvijek nije okončana", piše kosovski dnevnik.

To su za "Zeri" kazali izvori unutar DPK-a, vladajuće partije čiji je Tači lider.

"Tači neće biti spreman da u trku za predsjednika uđe na osnovu reforme izbornih zakona i izmjena Ustava, kojima je predviđeno da predsjednika biraju građani na neposrednim izborima", rekao je izvor dnevnika "Zeri"

"Tači neće biti spreman da u trku za predsjednika uđe na osnovu reforme izbornih zakona i izmjena Ustava, kojima je predviđeno da predsjednika biraju građani na neposrednim izborima", rekao je izvor dnevnika.

Isti izvor kazao je da je Tači spreman da uđe u trku za predsjednika samo kao zajednički kandidat njegove partije i AZBK.

Tači će na funkciju predsjednika Kosova doći glasovima poslanika da bi se nakon toga okončale započete izborne i ustavne reforme, kaže izvor dnevnika.

Bonus video: