Financial Times

Presuda Gotovini i Markaču bi mogla imati implikacije na suđenja Mladiću i Karadžiću

"...Posebno kad je riječ o pitanju... šta jeste ili nije nezakonit napad"
0 komentar(a)
Ante Gotovina, Mladen Markač, Foto: Beta/AP
Ante Gotovina, Mladen Markač, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.11.2012. 15:15h

Presuda apelacionog vijeća Haškog tribunala kojom su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač mogla bi da ima implikacije na druga suđenja za međunarodne ratne zločine, ocjenjuje danas britanski "Financial Times".

Odluka bi mogla da utiče na suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, piše londonski dnevnik u tekstu o jučerašnjoj odluci apelacionog vijeća Tribunala.

"Ovo će biti važan slučaj u sudskoj praksi, posebno kad je riječ o pitanju meta artiljersijkih napada i šta jeste ili nije nezakonit napad", izjavio je advokat Nikola Kumžijan, koji je bio tužilac u Tribunalu i u Specijalnom sudu za Sijera Leone.

Prvostepeno vijeće Tribunala je nalaz o nezakonitosti artiljerijskih napada utemeljilo na činjenici da su projektili padali "200 metara" od pretpostavljenih vojnih ciljeva u gradovima, a apelaciono vijeće je jednoglasno utvrdilo da je to bila greška

Prvostepeno vijeće Tribunala je nalaz o nezakonitosti artiljerijskih napada utemeljilo na činjenici da su projektili padali "200 metara" od pretpostavljenih vojnih ciljeva u gradovima, a apelaciono vijeće je jednoglasno utvrdilo da je to bila greška.

Kumžijan je dodao da, ipak, većina slučajeva nezakonitih napada, kao što su napadi na Sarajevo 1995. godine, uključuju egzekucije ili pritvaranja, a ne samo artiljerijske napade, pa je zbog toga lakše donijeti presudu.

"Financial Times" piše i da je oslobađanje Gotovine i Markača izazvalo razočarenje nekih u vladi Holandije, pošto je ta zemlja odlagala kandidaturu Hrvatske za članstvo u Evropskoj uniji od 2002. do 2005. godine, zahtijevajući od Zagreba da izruči Gotovinu Haškom tribunalu.

Preporučujemo za Vas