Odbrana traži oslobađanje Sanadera

Advokati Iva Sanadera zatražili su danas u završnim riječima oslobađanje bivšeg hrvatskog premijera i šefa HDZ-a pošto, kako tvrde, on nije počinio ni jedno krivično djelo za koje ga terete
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 13:16h

Sanaderu se pred zagrebačkim županijskim sudom sudi za ratno profiterstvo, odnosno dobijanje provizije od Hipo banke tokom 1994. i 1995. godine, kao i primanje deset miliona eura mita zbog čega je, po tvrdnjama optužbe, mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Rekavši da Sanader nije počinio nijedno od djela za koje se tereti, advokat Čedo Prodanović ukazao je na specifične okolnosti suđenja, od činjenice da se prvi put sudi bivšem premijeru, do intenzivnog - kako je kazao - "manje profesionalnog, a više senzacionalističkog medijskog praćenja" ovog slučaja.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala počila je bitne greške u postupku, jer neki bitni svjedoci u istrazi nisu ispitani, dok su se drugi ispitivali previše pa su često i mijenjali iskaze. "U hodu su se mijenjali argumenti, ali se ostajalo pri istom stavu bez profesionalnog odmaka", rekao je Prodanović.

Rad tužilaštva pratila je orkestrirana podrška odabranih medija koji su nekritički pratili ovo suđenje, Sanadera su vrijeđali i nazivali veleizdajnikom. Sanader nije ostvario pravo na pravedno suđenje, ocijenio je Prodanović.

Odbacujući optužbe za proviziju od austrijske Hipo banke, Prodanović je rekao da se tome pribjeglo samo kako bi se izbjegli problemi sa zastarijevanjem.

Prodanović tvrdi da je dokazano da je proviziju primio emigrant Eugen Laksa, dok Sanader nije ni vodio pregovore o kreditu za kupovinu zgrada ambasada.

U drugom dijelu završnog govora odbrana iznosi završnu riječ o djelu primanja mita od mađarskog MOL-a, zbog kojega je tužilaštvo Sanadera u svom jučeranjem završnom govoru nazvalo izdajnikom nacionalnih interesa i zatražilo kaznu od 15 godina zatvora.

Bonus video: