Presuda Haradinaju 29.novembra

Haški tribunal će 29. novembra izreći presudu bivšem zapovjedniku OVK Ramušu Haradinaju, optužeom za zločine nad civilma u oblasti Dečana, 1998.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 11:46h

Na kraju ponovljenog suđenja Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju prošlog ljeta, tužioci su zatražili da svim optuženima bude izrečena kazna od "najmanje" 20 godina zatvora.

Odbrane su zatražile da oni budu oslobođeni. Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su u šest tačaka optuženi za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Oni se terete za zlostavljanje, mučenje zarobljenika u Jablanici, kao i za ubistvo najmanje osmorice, od kojih su dvojica bili Srbi, a ostali Romi i Albanci.

Prvooptuženi Haradinaj u to vrijeme je bio regionalni zapovjednik OVK; Baljaj je predvodio specijalnu jedinicu te paravojske, a Brahimaj je komandovao logorom u Jablanici.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i saoptuženima počelo je u avgustu 2011. godine, a posljednji svjedok optužbe saslušan je u aprilu ove godine u potpunoj tajnosti. Tužioci su tog zaštićenog svjedoka, pod pseudonimom PW-80, zajedno sa Šefćetom Kabašijem, smatrali ključnim. Njihovo odbijanje da svjedoče na prvom suđenju Haradinaju 2007. bilo je osnovni razlog za ponavljanje procesa.

Kabaši je ponovo odbio da svjedoči na početku novog suđenja u avgustu prošle godine. I Kabaši i PW-80 bivši su pripadnici OVK koji su u vrijeme obuhvaćeno optužnicom bili u logoru Jablanica.

Tokom ponovljenog suđenja, tužioci su pred sudije izveli 12 svjedoka, a još 44 izjave svjedoka su u spis uveli u pisanom obliku.

Nijedan od optuženih nije izvodio dokaze odbrane, pošto, po riječima Haradinajevog branioca, nisu imali od čega da se brane, uvjereni da tužioci nisu dokazali njihovu krivicu.

Na kraju prvog suđenja po mnogo široj optužnici, Haradinaj i Baljaj su 2008. bili oslobođeni krivice, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora.

Usvojivši žalbu tužilaštva na prvostepenu presudu, apelaciono vijeće Tribunala naložilo je, krajem jula 2010, da suđenje bude ponovljeno po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice, ograničenih na zločine u Jablanici.

Haradinaj je bio uhapšen u Prištini, 20. jula prošle godine i prebačen u pritvor Tribunala, gdje je i sada.

Drugooptuženi Baljaj je u Ševeningen prebačen iz zatvora na Kosovu, gdje je služio kaznu na koju je osuđen pred lokalnim sudom. Djelimično ponavljanje suđenja, žalbeno vijeće Tribunala naložilo je zato što na prvom procesu nisu bila saslušana dva ključna svjedoka, PW-80 i Šefćet Kabaši, koji su odbili da svjedoče zato što su bili "uznemiravani" i "zastrašeni".

Na zastrašivanje i uznemiravanje svjedoka na Kosovu, ukazalo je i raspravno vijeće u prvostepenoj presudi u kojoj je naznačeno i da su počinjeni zločini nad nealbancima i Albancima koje je OVK smatrala nelojalnim, ali da nije dokazana krivica Haradinaja i Baljaja. Haradinaj se, uoči prvog procesa, u proljeće 2005. bio dobrovoljno predao Tribunalu, odmah pošto je podnio ostavku na dužnost premijera Kosova, na koju je bio izabran kao lider Alijanse za budućnost Kosova.

U junu te godine, Tribunal ga je pustio na privremenu slobodu i omogućio mu da "u ograničenoj mjeri" javno nastupa kao političar.

Prvo suđenje Haradinaju i saoptuženima je počelo 5. marta 2007., a prvostepena presuda izrečena je 3. aprila 2008. godine. Tužioci su pred sudsko vijeće tokom procesa izvelo 81 svjedoka, a dvojica su odbila da svjedoče uprkos obavezujućem nalogu suda. Optuženi se ni tada nisu branili.

Galerija

Bonus video: