Pajtić: Zahtjevi za ukidanje Vojvodine mogu proizvesti zahtjeve za njenom nezavisnošću

"... Jer jedna ekstremistička inicijativa proizvodi drugu"
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 11:53h

Predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i upozorio da ekstremni zahtjevi za ukidanje pokrajine mogu proizvesti i druge ekstremne zahtjeve, za njenom nezavisnošću.

"Mislim da te poruke, ni političke grupacije koje ih upućuju, nemaju značajan uticaj u javnosti, ali one doprinose atmosferi nepovjerenja unutar države.

One svakako za posljedicu mogu imati i jačanje independentističkih ideja.

To je prosto prirodna reakcija, jer jedna ekstremistička inicijativa proizvodi drugu", rekao je Pajtić za današnji novosadski Dnevnik.

Pajtić je rekao da će Srbija morati da promijeni svoj Ustav do momenta priključenja EU, ali je ocijenio da u ovom momentu ne postoji politička volja za to

On je ocijenio da strašna ekonomska kriza proizvodi ekstremnu desnicu, poput slučaja Jobika u Mađarskoj ili Zlatne zore u Grčkoj.

"Ovako teška vremena u socijalnom smislu uvijek pogoduju ekstremnim političkim opcijama, i desnim i lijevim", rekao je Pajtić.

Dodao je da Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i dodao da posljednje izjave evropskih zvaničnika Štefana Filea i Jelka Kacina jasno govore u prilog tome da je Srbija kao država dužna da poštuje svoje propise i svoj Ustav.

"Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i da čini gotovo trećinu stanovništva i teritorije Srbije i da daje ogroman doprinos i u ekonomskom i u svakom drugom smislu cijeloj zemlji", poručio je Pajtić.

On je rekao da će Srbija morati da promijeni svoj Ustav do momenta priključenja EU, ali je ocijenio da u ovom momentu ne postoji politička volja za to.

Galerija

Bonus video: