SUĐENJE MLADIĆU

Muslimani ubijani i mučeni u Omarskoj

Svjedok optužbe Nusret Sivac izjavio je danas na suđenju Ratku Mladiću da su snage bosanskih Srba 1992. pod nehumanim uslovima držale stotine Muslimana, prebijali ih i ubijali u logoru Omarska kod Prijedora
61 pregleda 7 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.11.2012. 18:38h

Prijedor je jedna od opština u BiH u kojoj su, po optužnici, snage pod Mladićevom kontrolom 1992. počinile progon i genocid nad nesrpskim stanovništvom.

Sivac je izjavio da su Srbi nasilno preuzeli vlast u Prijedoru u aprilu 1992, a da je "četničko čišćenje" nesrba započelo u maju.

Kako je posvjedoccio, Sivac je 20. juna te godine bio uhapšen i prebačen u Omarsku gdje su stotine Muslimana držane pod "brutalno nehumanim uslovima". Prebijani su, mučeni i nije im davano dovoljno hrane, žene su zlostavljane, a ubijani su naročito ugledniji i bogati građani.

Prema izjavi ovog svjedoka, krajem jula 1992. u Omarsku su u 12 autobusa dovedeni Muslimani iz okoline, zarobljeni tokom operacije VRS, a mnogi su istog dana ubijeni, poslije čega su ostali pritvorenici bili primorani da uklone tragove krvi.

Svjedok je izjavio i da su 17. jula 1992. logor Omarska obišli regionalni zvaničnici Srpske demokratske stranke iz Banjaluke zajedno sa kolegama iz Prijedora, predvođeni predsjednikom Autonomne oblasti Bosanska krajina Radoslavom Brđaninom i gradonačelnikom Prijedora Milomirom Stakićem. Brđanina je Tribunal u Hagu osudio na 33 godine zatvora zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u tom regionu.

Za progon nesrba i zločine u logorima kod Prijedora, Haški sud je Stakića osudio na 40 godina zatvora. Sivac je posvjedočio da su pritvorenici bili prinuđeni da se postroje ispred tih političara i "pjevaju srpske pjesme".

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sjutra kada će svjedoka unakrsno ispitivati odbrana. General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce.

Preporučujemo za Vas