Dačić: Vlada za konačno rješenje za Kosovo

Nastavak reformi i EU integracija prioriteti su Vlade Srbije, koja je odlučna da u ovom mandatu dođe do "konačnog rješenja" za Kosovo i Metohiju, izjavio je danas srpski premijer Ivica Dačić
5 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2012. 14:07h

Na konferenciji za novinare poslije razgovora sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Stefanom Saninom, Dačić je kazao da su srpska vlada i predsjednik jedinstveni po najvažnijim pitanjima za zemlju.

"Postoji visok nivo jedinstva po najvažnijim pitanjima, a to su nastavak reformi i nastavak evropskih integracija", kazao je Dačić i dodao da na tom polju "ne treba gubiti vrijeme".

Beograd želi da rješava sve probleme i da Evropa i međunarodna zajednica znaju šta srpska strana može, a šta ne može da ispuni, rekao je Dačić.

"Mi smo spremni na mnogo ambiciozniji projekat rješavanja svih otvorenih pitanja vezanih za Kosovo i Metohiju nego što i sama Evropska komisija predlaže. Spremni smo za konačno rješenje", poručio je srpski premijer.

Dačić je kazao da će razgovori Beograda i Prištine "najvjerovatnije" biti nastavljeni 7. novembra u Briselu "Prošli put je dogovoreno da razgovore nastavimo u novembru, sa željom da sve što bude dogovoreno ima uticaj na odluke EU u decembru", kazao je Dačić.

"Važno je da se razgovori nastave, ne samo o struji i telefonima, već i o konačnom rješenju", dodao je. Srpski premijer je ocijenio da je došlo do "preokreta" u odnosima Srbije i EU.

"Nismo više u situaciji da samo čekamo šta će nam reći Evropska komisija, nego mi sami imamo inicijativu u nekim oblastima, kao što su razgovori i napredak u odnosima sa Prištinom", kazao je.

Inicijative i predlozi srpske vlade doveli su to toga da su "evropske institucije i institucije u Prištini možda nespremne za takav pristup Srbije, jer su navikli da Srbija bude nekonstruktivna", dodao je Dačić.

Vladajuća većina je stabilna i spremna da donosi odluke, poručio je Dačić i kazao da su učesnici sastanka sa Hilari Klinton i Ketrin Ešton bili iznenađeni time što je isto govorio na sastanku i na konferenciji za novinare nakon njega.

"Vjerovatno se do sada različito govorilo u četiri oka, šest očiju ili osam očiju nego u javnosti", kazao je.

Dačić je ocijenio da nema potrebe da EU Srbiji šalje "prijeteće poruke i ultimatume". "U EU ne idemo zbog EU, već zbog nas, zbog građana", kazao je Dačić i istakao da pitanja kakav je problem sa azilantima ne treba koristiti kao pritisak na Beograd.

Srpski premijer je podsjetio da je i prilikom posjete Hilari Klinton i Ketrin Ešton istaknuto da Evropa i SAD ne žele da prisiljavaju Srbiju ni na šta što ona ne želi. "Srbija treba da bude svjesna svoje međunarodne pozicije, a međunarodna zajednica treba da bude svjesna pozicije Srbije, šta može, a šta ne može da uradi. Smatramo da u ovom mandatu vlade, predsjednika republike moramo da riješimo ključna pitanja - članstvo u EU, pregovore i sva otvorena pitanja vezana za Kosovo i Metohiju", kazao je Dačić.

Dačić je dodao da će vlada koju predvodi raditi na unutrašnjim reformama, na polju pravosuđa, izrade strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanju nezavisnih institucija i usklađivanju propisa sa zakonodavstvom EU.

Sanino je čestitao Dačiću na radu u prvih 100 dana vlade i ocijenio da je on "postavio ton za njen budući rad". Sanino je istakao da evropski zvaničnici ne dolaze u Srbiju radi uslovljavanja.

"Nismo ovdje da prenosimo poruke i postavljamo uslove, već da omogućimo zajednički rad ka zajedničkom cilju, da Srbija postane članica EU", kazao je. Zvaničnik EK je kazao da EU radi na tome da se Srbija "što prije je moguće približi EU" i istakao da je saradnja najbolji put za ostvarenje tog cilja.

Galerija

Bonus video: