Vrijeme je da RS obešteti žrtve masovnih silovanja

Međunarodna organizacija Amnesti Internešnel (AI) zatražila je danas od Republike Srpske (RS) da isplati odštetu žrtvama masovnih silovanja tokom rata u BiH
74 pregleda 15 komentar(a)
Bosanka, silovana tokom rata u BiH (foto), Foto: Trendsupdates.com
Bosanka, silovana tokom rata u BiH (foto), Foto: Trendsupdates.com
Ažurirano: 31.10.2012. 12:32h

"Vlasti RS moraju da preduzmu korake kako bi se ispunili ti zahtjevi i da rade na destigmatizaciji žrtava silovanja tokom rata kako bi žrtve mogle da dobiju priliku da pričaju", piše u izvještaju te organizacije sa sjedištem u Londonu.

Direktor AI za Evropu i centralnu Aziju Džon Dalhojzen (John Dalhuisen) ukazuje da vlasti RS moraju da identifikuju broj žrtava silovanja u ratu i shvate koje su danas njihove stvarne potrebe kako bi im se pružila sva potrebna pomoć i podrška.

"Vlasti RS za početak moraju da glasno i jasno priznaju da su silovanja i drugi oblici seksualnog nasilja počinjeni tokom rata u BiH. To će pomoći stvaranju atmosfere za javnu raspravu o toj temi što će omogućiti žrtvama da ispričaju svoja iskustva i da potom traže pravdu", rekao je Dalhojzen.

Prema ocjeni AI, :www.trendsupdates.com od 1992. do 1995.

"Zaglušujuća je tišina koja okružuje silovanje žena tokom rata u RS, međunarodno priznatog zločina po međunarodnom pravu. I vlasti i mediji ignorišu patnje tog dijela stanovništva", kazao je Dalhojzen.

AI takođe ukazuje da pravda za žrtve zahtijeva da svi počinioci budu procesuirani da bi javnost uvidjela sve posljedice takvog zločinačkog djelovanja.

U izvještaju se ocjenjuje da Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata u RS nije dovoljno jasan i isključuje veliki broj žrtava seksualnog nasilja, pa vlasti RS treba da dopune zakon kako bi bila isplaćena odšteta žrtvama masovnih silovanja u ratu što je njihovo legitimno pravo.

Stručnjaci AI procjenjuju da je tokom rata u BiH silovano između 20.000 i 50.000 žena, uglavnom bošnjačke nacionalnosti.

Bonus video: