Hilari Klinton doputovala u Sarajevo

Klinton u Sarajevu započinje turneju, tokom koje će, pored BiH, posjetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku
15 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Telegraph
Hilari Klinton, Foto: Telegraph
Ažurirano: 29.10.2012. 20:31h

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, Hilari Klinton, doputovala je večeras u Sarajevo, gdje započinje svoju balkansku turneju.

Njoj će se tokom posjete zemljama Balkana pridružiti i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost, Ketrin Ešton.

Planirano je da se Klinton i Ešton sjutra sastanu sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), sa kojima će razgovarati o evroatlanskom putu BiH.

One će se sjutra sastati i sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH, Peterom Sorensenom, kao i visokim predstavnikom, Valentinom Inckom.

Državnom sekretaru SAD će se na balkanskoj turneji pridružiti i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost, Ketrin Ešton

Stejt dipartment je ranije saopštio da Klinton stiže na Balkan kako bi “demonstrirala pojačani američki interes da se zemlje regiona priključe evro-atlantskim integracijama”, prenosi agencija Anadolija.

Klinton i Ešton će u Sarajevu “ukazati na hitnu potrebu da politički lideri služe interesima naroda BiH i da sprovedu neophodne reforme”.

Klinton u Sarajevu započinje balkansku turneju, tokom koje će, pored BiH, posjetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.

Klinton će u Beograd doputovati iz Sarajeva, a u večernjim satima odlazi u Prištinu.

Bonus video: