Koha ditore: EU će tražiti da se Beograd odrekne sjevera Kosova

Od Kosova se traži da prizna da je "sjever nešto drugačije", te bi Priština morala da prizna posebnost oblasti gdje su Srbi većina
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2012. 15:24h

Evropska unija (EU) planira da se Srbija budućim pregovorima Beograda i Prištine odrekne državnih funkcija na sjeveru Kosova, dok bi kosovske vlasti morale da priznaju posebnost sjevera gdje su Srbi većina, piše danas prištinski dnevnik "Koha ditore".

Izvori lista su kazali da su glavne tačke plana EU prekid vršenja državnih funkcija Srbije na Kosovu, otvaranje kancelarija za vezu dvije strane u Prištini i Beogradu, ostvarivanje do sada postignutih dogovora, posebno o integrisanom upravljanju prelazima.

Među važnim temama je i učešće Kosova na međunarodnim, a ne samo na regionalnim forumima.

Od Kosova se traži da prizna da je "sjever nešto drugačije".

Dnevnik je od međunarodnih zvaničnika saznao da se tokom susreta premijera Kosova Hašima Tačija i Srbije, Ivice Dačića, u Briselu razgovaralo i o konkretnim pitanjima, iako je to bio neformalni susret.

Po diplomatskim izvorima na koje se poziva dopisnik "Kohe ditore" u Briselu, sjever Kosova će sigurno biti jedna od glavnih tema, a otvaranje kancelarija za veze Kosova u Beogradu, odnosno Srbije u Prištini, diplomate vide kao najbolji put da se dokaže "vidljiv napredak ka normalizaciji odnosa sa Kosovom".

Bonus video: