Inicijativa za federalizaciju Srbije: Za Vojvodinu republiku

Inicijatori traže da Vojvodina bude republika sa političkim i ustavnim subjektivitetom i navode će taj stav promovisati u domaćoj i međunarodnoj javnosti
51 komentar(a)
Novi Sad, Foto: Web
Novi Sad, Foto: Web
Ažurirano: 28.10.2012. 12:01h

Sazivači Četvrte vojvođanske konvencije saopštili su da će intenzivirati zalaganje za federalizaciju Srbije, odnosno zalaganje za "Vojvodinu republiku" unutar Srbije kao složene države.

"Podsjećamo da ni poslije 20 godina od održavanja Londonske mirovne konferencije, Srbija nije ispunila obavezu da vrati Vojvodini sva ustavna prava koja su joj oduzeta za vrijeme režima Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da zbog toga Vojvodina treba da bude republika, sa jasnim političkim i ustavnim subjektivitetom i navodi da će se taj stav promovisati i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti.

Četvrta vojvođanska konvencija formirala je Koordinaciono-akcioni odbor, čiji su kopredsjedavajući član Predsjedništva Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši i Đorđe Subotić, predsjednik nevladine organizacije Vojvođanski klub.

Za predsjednika Izvršnog odbora tog tijela imenovan je predsjednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić, a za predsjednika Političkog vijeća bivši visoki funkcioner u SFRJ Živan Berisavljević.

Za potpredsjednike Političkog vijeća izabrani su predsjednik Vojvođanske akademije nauka i umjetnosti Julijan Tamaš i profesor političkih nauka Duško Radosavljević.

Bonus video: